Nyrenoverat sjukhus. Sollentuna sjukhus öppnade igen i januari i år efter att ha haft stängt sedan 2015. Foto: Åsa Sommarström

Nu är den nya vården på Sollentuna sjukhus igång

Närakuten, röntgen och labb med mera öppnade i början av året. Nu har även slutenvård och öppenvård för äldre öppnat vid Sollentuna sjukhus. Det innebär startskottet för ett nytt vårdkoncept som bland annat ska förhindra att äldre läggs in på sjukhus i onödan.

  • Publicerad 05:00, 12 nov 2020

Sollentuna sjukhus har totalrenoverats sedan 2015 och öppnade på nytt i januari i år, efter att ha försenats i flera omgångar.

Först ut var närakuten som drivs av Aleris och öppnade i januari. I anslutning till den driver Unilabs röntgen och Karolinska Universitetslaboratoriet labb-provtagning.

I början av året öppnades också de två vårdvalen specialiserad palliativ slutenvård och specialiserad rehabilitering efter vård på akutsjukhus, som båda drivs av Capio.

Upphandling överklagades

Capio vann även upphandlingen av den geriatriska öppen- och slutenvården, men det överklagades av en annan anbudsgivare vilket försenade öppningen av avdelningarna en aning.

Så småningom avslogs överklagandet, Capio fick driften, och nu har man alltså öppnat de geriatriska avdelningarna som så småningom kommer att ha 150 vårdplatser.

Ljust och fräscht. Så här ser det ut på en av de nyrenoverade avdelningarna i Sollentuna sjukhus. Foto: Tomas Stark

I Capios uppdrag för äldre ingår slutenvård, kognitiv mottagning som genomför utvidgade minnesutredningar, osteoporosmottagning som utreder och behandlar patienter med komplicerad benskörhetsproblematik, och en mottagning som patienter med behov av geriatrisk helhetsbedömning kan remitteras till.

Äldre ska slippa inläggning i onödan

Capio har också fått de två nya uppdragen ”Förstärkt utskrivning efter slutenvårdstillfälle” och ”Sammanhållen geriatrisk vård”.

– I och med de här uppdragen kommer Sollentuna sjukhus ta ett större ansvar för patienter som ska skrivas ut från sjukhusvård till hemmet och ett större ansvar för de patienter som fått läggas in på sjukhus flera gånger. Målet är att äldre ska slippa läggas in på sjukhus i onödan och att de ska slippa hamna i akutsjukvården, säger Peter Bolin, enhetschef för geriatrik på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

"Ett pilotprojekt"

För att lyckas med detta finns ett multiprofessionellt team tillgängligt som kommer att följa patienterna på nära håll. I teamet ingår läkare, sjuksköterska, sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist och kurator/motsvarande. Teamet kommer att se till att övergången från vård på sjukhuset till hemgång blir så smidig som möjligt. Vård kommer även att kunna erbjudas i hemmet.

– Det här arbetssättet är ett pilotprojekt som startar i liten skala och som kan komma att utökas till andra kommuner, stadsdelar och geriatriska kliniker om det slår väl ut, säger Peter Bolin.

Parktema genom hela byggnaden

Förutom ny vård har själva lokalerna och omgivningen kring sjukhuset fått en rejäl ansiktslyftning under den fleråriga renoveringen.

Sollentuna sjukhus har utsikt över Edsviken och omges av en grön parkmiljö. Parktemat återfinns genom hela byggnaden, utifrån och in med utblickar, parkkontakt, träinslag och växtväggar. Målsättningen med gestaltningen har varit att synliggöra och förstärka parken.

Parktema. Det ska vara ett genomgående inslag i gestaltningen av det nya sjukhuset. Foto: Tomas Stark

Geriatriken dominerar

Sollentuna sjukhus öppnade för första gången 1978.

2015 stängdes sjukhuset för renovering, på grund av mögel- och fuktskador, med en ursprunglig budget på cirka 900 miljoner kronor

Renoveringen skulle ha varit helt klar 2018 men försenades flera gånger, först till följd av fukt i bottenplattan och mögel i väggar och sedan på grund av problem med leveranser, och kunde öppna först i januari 2020.

Nya Sollentuna sjukhus blir ett geriatriskt centrum med 150 geriatriska vårdplatser, fullt utbyggt.

Totalt ska sjukhuset ha drygt 230 vårdplatser.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Möte i kväll om våld och otrygghet efter brutalt rån i söndags

Nyheter Tonårspojke misshandlades helt oprovocerat vid 18-tiden i Rotebro En tonårspojke blev rånad och misshandlad av två killar i Rotebro vid 18-tiden i söndags. Pojkens pappa blev frustrerad och skrev ett inlägg på Facebook. Det ledde till ett digitalt möte om...torsdag 26/11 18:32

Trenden bruten – färre nya coronasmittade än veckan innan

Nyheter Nya siffror från Folkhälsomyndigheten i dag Under vecka 43–46, fyra veckor i rad, ökade antalet nya coronasmittade i Sollentuna. Men nu har kurvan vänt, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenterades i dag. Under vecka 47...torsdag 26/11 15:42

Krock på E4 när polisen jagade vinglande bil

Nyheter Föraren greps misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och grovt drograttfylleri med mera I förmiddags körde en polispatrull efter en bil som framfördes vingligt på E4 Söderut i Sollentuna. Det slutade med att den förföljda bilen krockade in i två andra fordon.torsdag 26/11 14:00