”Vårt uppdrag är som resten av polismyndigheten att beivra brott och skapa trygghet. Men vi är också en resurs i räddningstjänsten och letar efter försvunna personer”, säger Göran Ramström, baseringschef på polisflyget i Stockholm. Foto: Mikael Andersson

"Nu är den där #%!& polishelikoptern uppe igen!!"

"Helikopter i luften, vad har hänt?" Vi tänker det, säger det och skriver det på Facebook. Men betyder plåtfågelns hovrande alltid akut fara? Vi drog till polisflyget i Stockholm för att fråga.

  • Publicerad 16:45, 23 aug 2017

Det brummar i luften när vi kliver ut ur bilen på polisflygets parkering. En av helikoptrarna har just lyft och flyger iväg.

– De ska ut på patrullering nu. Sen ikväll ska de till Nyköping och hjälpa till med ett jobb, säger Göran Ramström, baseringschef på polisflyget i Stockholm.

En del av polisflygets uppdrag är att hjälpa markpolisen vid pågående insatser, som att följa efter en flyktbil efter ett rån. Det kan också handla om spaningsuppdrag eller att fotografera en brottsplats från luften. Men är det bara efter att skjutningar och andra grova brott har begåtts som man kan se dem i luften? Nej, berättar Göran Ramström.

– Vi gör också räddningsuppdrag och letar efter försvunna personer. Under sommaren har vi hittat 18 försvunna personer, jämfört med att vi har bidragit till att tre "busar" har gripits. Så "busarna" har nog också haft semester när vanligt folk varit ute mer i terräng och på sjön, säger han.

"Allt blir ju vardag men det är fortfarande roligt att flyga", säger Göran Ramström som jobbat vid polisflyget i 29 år. Foto: Mikael Andersson

"Att flyga är som att cykla när man har lärt sig, det sitter i ryggmärgen", säger Göran Ramström. Foto: Mikael Andersson

Hon skapar bildhumor av Hässelbys snackisar

Kollar läget

När helikoptrarna är ute och patrullerar åker de likt radiobilarna runt och kollar läget. Från 1 juni fram tills nu har helikoptrarna varit ute på 294 uppdrag i Stockholms län, varav 92 stycken varit just patrullering. De brukar försöka vara uppe i luften de tider på dygnet när mest händer, för att då snabbt kunna vara på plats.

– Nu har det varit mycket rån i guldsmedsbutiker och telebutiker och de sker oftast runt 10-tiden när butikerna öppnar. Bankrån har man ju slutat med nu, men på den tiden hände det mest på torsdagseftermiddagar och måndagsmornar, säger Göran Ramström.

Varför tror du att ni väcker så mycket uppmärksamhet hos folk?

– Det är inte så konstigt, hur många bilar är det inte som åker omkring. Helikoptrar är inte lika vanliga så det är ju naturligt att man reagerar mer.

När de patrullerar rör de på sig för att sprida ut bullret. De flyger också med lägre fart än när det är skarpt läge.

– Om helikoptern står helt stilla är det förmodligen något som intresserar oss, men det behöver inte betyda att det har hänt något. Vi kanske ser något som pågår och konstaterar att det är helt legalt, säger Göran Ramström.

Hur ofta flyger polisen över Bagis?

"Nej, man använder inte alltid alla knapparna när man flyger", säger Göran Ramström. Foto: Mikael Andersson

Pilotutbildningen för att flyga polishelikopter är 2,5 år utöver den ordinarie polisutbildningen. Foto: Mikael Andersson

Ansvar för åtta län

Två helikoptrar är stationerade i Stockholm med ansvar för åtta län (se faktaruta). Men eftersom polisflyget är en nationell enhet händer det att de får hjälpa till på annat håll i landet – och tvärtom.

– Vi är de enda som är bemannade dygnet runt och det beror på att det händer mer här. Nu har det ju varit skjutningar i Göteborg och Malmö men när det gäller övriga händelser är det skillnad, säger Göran Ramström.

I hangaren står en helikopter som är inne på service. Nästa vecka ska den ner till Sardinien och hjälpa till att leta efter flyktingbåtar i medelhavet. En helikopter behöver servas efter 800 flygtimmar och för polishelikoptrarna blir det ungefär en gång per år.

Innan besöket har vi fått veta att vi inte kan följa med upp i luften. På plats går det ändå inte att låta bli att fråga. Men policyn säger nej, trots att vi lovar att inte störa.

– Tror du att du är den enda journalisten som vill det va, haha, säger Göran Ramström.

Polisflyget i siffror

En polishelikopter väger 3200 kg.

Den flyger på fotogen och det går åt 240 l/h.

Flygtiden är ungefär 2,5 h.

Maxfart är 220 km/h och normal flyghöjd är 450 m.

I Stockholm är de oftast 3 i helikoptern: 1 pilot, 1 polis sköter radion och 1 polis sköter kameran.

Sverige har 7 helikoptrar, utplacerat på 5 platser.

Stockholm ansvarar för 8 län: Stockholm, Örebro, Västmanland, Gävleborg, Uppsala, Sörmland, Gotland och Östergötland.

Visa merVisa mindre