Glada. Edvin Schylander och Solvi Averbo i klass 2A på Kämptetorpsskolan gillar studsmattorna mest på den nya skolgården. Foto: Sacharias Källdén

Nu är Älvsjös jätteskola (nästan) helt klar

Efter en fem år lång evakuering har Kämpetorpsskolan i Älvsjö äntligen flyttat hem. Men trots flera förseningar är den nya jätteskolan fortfarande inte helt klar och omringas av byggarbeten.

  • Publicerad 20:00, 27 jan 2020

– Ni får gå runt här. Jag har inte fått något handtag på min dörr än.

Kämpetorpsskolans rektor Birthe Ahl Källqvist visar vägen till sitt nya arbetsrum. I korridorerna luktar det fortfarande målarfärg och ihopvikta kartonger ligger staplade i högar i trapphuset. Kämpetorpsskolan har precis flyttat tillbaka till sin rätta adress intill Älvsjövägen. Och det är en lättad rektor som återvänt efter fem långa år i tillfälliga lokaler på Solbergaskolan.

– Först sas det att skolan skulle vara klar 2017, sen blev det 2018, som blev 2019. Föräldrar har varit jätteledsna och vi har tappat en del elever eftersom utbyggnaden av vårt högstadium har dröjt. Men nu är vi äntligen här, säger Birthe Ahl Källqvist.

Att renoveringen och den stora utbyggnaden av skolan har dragit ut på tiden har flera orsaker. En är att flytten av en förskola som låg på området, som nu har rivits, tog lång tid. En annan är ett segdraget detaljplanearbete.

Nya idrottshallar

Men så har byggprojektet också varit större än en vanlig skolutbyggnad. På området har det också byggts en ny förskola och en ny idrottsplats med två fullstora idrottshallar och en konstgräsplan. Den uppskattas av Edvin Schylander som går i klass 2A.

Lättad. Rektor Birthe Ahl Källqvist är glad att vara tillbaka. Foto: Sacharias Källdén

Rörelse. Nya konstgräsplanen och idrottshallen används av skolan. Foto: Sacharias Källdén

– Vi är där och leker på rasten. Det är en så stor, fri yta. Jag tycker att det var en stor känsla att komma hit. Allt känns nytt och fräscht, säger han.

Han är imponerad av skolans storlek. Tidigare rymde Kämpetorpsskolan 350 elever. Nu finns det plats för nästan 1 100 barn men det dröjer några år innan skolan är full, tror Birthe Ahl Källqvist.

I högstadiebyggnaden är ett helt våningsplan tomt, sånär som på byggarbetarna som fortfarande huserar där. Just nu finns bara en enda klass i årskurs sju, eftersom det inte har funnits plats för skolan att växa i de tillfälliga lokalerna.

– Sista halvåret fick sjuorna sitta i vårt gamla arbetsrum på Solbergaskolan i väntan på flytten hit. Vi har fått stuva om varje år och har varit utspridda. Tid vi egentligen vill ägna åt skolutveckling har vi tvingats lägga på bygg- och flyttfrågor, säger Birthe Ahl Källqvist.

Kanske är det evakueringstiden som gör att både skolledning och elever verkar ta flytt- och byggstök med ro och omfamna sin nya skola, trots att allt inte är klart än.

Bygg- och flyttstök

Flera redskap på skolgården är inhägnade i väntan på besiktning. Biblioteket gapar tomt, eftersom skolan fick fel bokhyllor. Ett riktigt matsalsgolv ska läggas först i sommar och skolan väntar fortfarande på riktiga matsalsmöbler. Men barnen verkar mer än nöjda ändå.– På Solbergaskolan räckte inte matsalen till åt alla. Flera klasser har fått äta mat ur cateringlådor i klassrum, säger Birthe Ahl Källqvist.

Tillfälliga lösningar. Skolmatsalen har fortfarande inte fått rätt möbler. Foto: Sacharias Källdén

Grävjobb. I maj ska arbetet vid skolan utmed Älvsjövägen vara klart. Foto: Sacharias Källdén

För många barn betyder flytten också att de får betydligt närmare till skolan. I alla fall i teorin. För runt om skolan pågår just nu flera bygg- och vägarbeten som tvingar många på omvägar, något som kritiserats av Älvsjöbor i sociala medier. Bygget av Älvsjöstaden ett stenkast bort får skolan dras med länge men gatuarbetet utmed Älvsjövägen ska i alla fall vara klart i maj.

Däremot har Birthe Ahl Källqvist stenkoll på byggarbetarnas deadline inne på skolan är satt till femte februari.

– Nu ser vi fram emot att ta tillbaka våra traditioner. Alla har längtat efter att bli en skola igen, säger hon.

Lek. Den nya skolgården är populär. I bakgrunden syns den nya lågstadiebyggnaden. Foto: Sacharias Källdén

Dags för invigning av nya skolan och hallarna

Kämpetorpsskolan är en kommunal F-9-skola, som nu har plats för nästan 1100 elever.

Den gamla skolbyggnaden med sitt karaktäristiska pyramidtak anses ha ett högt antikvariskt värde och har bevarats.

Skolan har byggts ut med två nya hus och en seperat matsalsbyggnad.

Den 7 februari invigs nya Kämptetorpsskolan och den nya idrottsplatsen.

Visa merVisa mindre