Möte. Pascal Nsiku och Foppa redo för träning på Stadshagens IP. Foto: Pekka Pääkkö

NSK fick finbesök – ”Min pappa älskar dig”

Tidigare har de blivit utsedda till Mitt i:s ”Min lokala hjälte”. Nu prisas Norrtulls SK igen och förra veckan fick klubben celebert besök av Foppa.

  • Publicerad 15:30, 17 sep 2021

Vi har även startat vuxengrupper där föräldrar till nyanlända barn spelar med etablerade svenskar.

”Får jag ta en selfie? Den är till min pappa. Han älskar dig”. Före detta professionella ishockeyspelaren Peter ”Foppa” Forsberg besökte nyligen Stadshagens IP för att träna fotboll med Norrtulls SK. Många sprang fram och ville ta bilder med sina mobiler, och flera nämnde också just sina pappors kärlek till hockeylegenden.

Peter Forsberg var där som ambassadör för spelbolaget ATG som delar ut bidrag till föreningar som ”främjar gemenskap och hälsa”. Norrtulls SK, NSK, är en av fem klubbar som får 75 000 kronor i år. Det var vid årsskiftet 2017/2018 som NSK öppnade sina träningar för nyanlända. Sedan dess har de fortsatt att jobba med integration och kallar det numera för ett arbete, inte ett ”projekt”. I dag spelar drygt 120 barn och unga som nyligen kommit till Sverige i NSK:s olika lag.

– Vi har inga speciella lag för nyanlända, alla spelar i våra ordinarie. Bland annat kan vi erbjuda kraftigt subventionerade medlemsavgifter, träningskläder och hjälp med logistiken, säger Johan Brodin, som håller i integrationsarbetet tillsammans med Mia Sjöström.

Nya vänner

Tidigare har klubben fått bidrag bland annat av Norrmalms stadsdelsnämnd och man samarbetar fortfarande med staden. Till klubben kommer barn från hela Stockholm.

– Jag tänker att det betyder att man får en meningsfull fritid och ett socialt sammanhang. Fysisk aktivitet och nya vänner. Vi har även startat vuxengrupper där föräldrar till nyanlända barn spelar med etablerade svenskar. Det är också en bra chans att öva på svenska, säger Johan Brodin.

Foppa lyfter också språkets betydelse – och icke-betydelse.

– När jag spelade hockey mötte jag ju spelare från hela världen. Jag kunde vara bästa polare med en ryss på isen, utan att vi förstod vad den andre sa. När man spelar så är inte det väsentliga att man pratar samma språk, man hittar varandra på ett annat sätt, säger han.

Fotboll framför hockey

Förra torsdagen vid halvsex var han redo för fotbollsträning med NSK:s pojklag där spelarna är födda 2005.

– Jag spelade fotboll som ung, men det visade sig att skridskor passade mig bättre. Jag var 184 centimeter lång och vägde 90 kilo. Jag hade inte hunnit ikapp om jag spelat med Messi och de andra. I dag ser jag dock hellre en fotbollsmatch än en hockeymatch, säger Peter Forsberg.

Pascal Nsiku och Mahdi Mehrab spelar med NSK:s 05:or. De kom till Sverige för ett och ett halvt respektive två år sedan.

– Det är kul att vara med i NSK. Jag har spelat sedan jag var liten, säger Pascal Nsiku som är målvakt i laget.

– Jag spelade inomhusfotboll i Iran, då kör man fem mot fem. Det är roligare, att som här, spela elva mot elva, säger Mahdi Mehrab.

Dribbling. Foppa försöker passera Mahdi Mehrab. Foto: Pekka Pääkkö

Fotbollsugna. Pascal Nsiku och Mahdi Mehrab spelar i NSK:s lag för pojkar födda 2005. Foto: Pekka Pääkkö

Juryns motivering

ATG Drömfond stödjer sedan år 2017 föreningar och engagemang som främjar gemenskap och hälsa.

Här är juryns motivering till valet av Norrtulls sportklubb: ”De har en tydlig ställning i att de öppnar sig för nyanlända och resurssvaga. Föreningen har ett stort värde i att de har ett nätverk över hela Stockholm. Låt unga prova på olika idrotter, låt dem hitta sin passion – inte bara de som har råd! Det är få förunnat att ha ekonomin att prova olika idrotter. Här finns en stark grundtanke och en långsiktig fortsättning”.

I NSK erbjuds nyanlända barn och unga möjlighet att spela fotboll, bordtennis, innebandy eller handboll. Medlemmarna tränar i lag tillsammans med jämnåriga spelare i den befintliga verksamheten.

Visa merVisa mindre

Kevin Geverk, 15, passar på att ta en idolselfie. Foto: Pekka Pääkkö