Det var när Nova Salmi-Wikander sökte en statistroll i nya filmatiseringen av Vinterviken som hon i stället plockades ut till en av de stora rollerna i Utvandrarna. Foto: Sacharias Källdén

Nova är med i ny stor filmsatsning

Hon gjorde tv-debut redan som 3-åring, därefter har de mindre rollerna avlöst varande. Nu tar 12-åriga Västerhaningetjejen Nova Salmi-Wikander det stora klivet ut i filmvärlden.

  • Publicerad 15:05, 4 dec 2020

Tove-Lo var ett bra stöd och vi fick tid att lära känna varandra innan inspelningen började

När Utvandrarna går upp på biograferna över hela landet på juldagen nästa år, är det med 12-åriga Västerhaningetjejen Nova Salmi-Wikander i en av de stora rollerna.

Filmen baserad på Vilhelm Mobergs klassiska romansvit spelas just nu in i regi av Erik Poppe, och i de ledande rollerna finns bland andra Gustaf Skarsgård och Sofia Helin.

Men till skillnad från den tidigare filmatiseringen som gjordes på 1970-talet är det inte främst Karl Oskars perspektiv tittarna får följa, utan Kristinas och de andra kvinnornas. En av dem är Ulrika som spelas av artisten Tove-Lo och hennes dotter Elin som är Nova Salmi-Wikander.

– Jag var så nervös innan eftersom jag knappt har haft några repliker i det jag varit med i tidigare. Men Tove-Lo var ett bra stöd och vi fick tid att lära känna varandra innan inspelningen började. Vi tycker båda om att rida så vi var ute och red tillsammans, säger Nova.

Hon berättar att det svåraste var alla kläder som skulle på varje dag, totalt 18 olika plagg, sjalar och skärp, men också att hela tiden se sammanbiten ut.

– Jag som nästan alltid ler spelar en tillbakadragen och tyst karaktär, det var lite svårt, säger hon och spricker upp i sitt karakteristiska leende.

18 olika klädesplagg skulle på varje dag när Nova klädde sig för rollen som Elin i Utvandrarna. Foto: Mauricio Molinari © SF Studios

Filmar i Rumänien

Under större delen av hösten har hon varit i väg på en intensiv inspelningsperiod i Munkedal, Alingsås och Trollhättan.

Där har hon haft mormor med sig och en guvernant som har hållit i skolarbetet.

– Dagarna var hektiska med inspelning från morgon till kväll samtidigt som jag också gjorde allt skolarbete, säger hon.

När vi träffar Nova är hon hemma i vardagen ett kort tag innan en ny period av inspelning tar vid. Hon har kunnat vara med kompisarna på Åbyskolan i Västerhaninge igen och haft tid för de stora fritidsintressena simning och ridning.

Men i fredags bar det av igen. Den här gången till Rumänien, där hon nu befinner sig för att spela in den avslutande delen av filmen.

Tv-debut som 3-åring

TV-debuten gjorde Nova redan som 3-åring i Project runway Sverige, en kläddesignertävling på TV3. Därefter har reklamjobb och statistroller avlöst varandra, och hon har bland annat varit med i Solsidanfilmen och i Netflixserien Störst av allt.

Det var när hon sökte en statistroll i filmen Vinterviken som hon i stället plockades till Utvandrarna. Och efter sju provspelningar var rollen som Elin hennes.

Nu vill hon verkligen satsa på skådespeleriet, men innan hon tar sig an nästa roll vill hon få tid att andas ut efter den hektiska hösten och satsa på skolan och betygen.

– Egentligen avskyr jag att se mig själv på film, och det är skrämmande att andra ska se, men samtidigt ser jag fram emot att den kommer på bio. Jag är jätteglad att jag har fått den här chansen, det har varit så roligt, säger hon.

Både för Tove-Lo och Nova Salmi-Wikander är det första gången som de spelar en stor roll i en film. Foto: Amanda Green

Började i Project runway

Namn: Nova Salmi-Wikander

Ålder: 12 år

Bor: Västerhaninge

Aktuell: Spelar Elin i Utvandrarna

Tv-debut: Var mannekäng som 3-åring i Project runway på TV3. Har därefter varit statist ibland annat Solsidanfilmen och i tv-serien Störst av allt på Netflix.

Visa merVisa mindre