Nothing kommer förbi Tim Noting

Från att ha varit Stockholms sämsta division 2-lag har Österåker Vikings blivit en tabellklättrare. Nye målvakten Timothy Noting har på ett par veckor nollat två seriekonkurrenter.

  • Publicerad 16:47, 27 jan 2013

Förra fredagen nollade Tim Noting Farsta – seger 3–0. Fyra dagar senare upprepade han bedriften mot Spånga – seger 1–0.

– Tim är den stora skillnaden mot tidigare, säger tränaren Oscar Almquist. Men jag vill även påstå att vi spelar som vi ska, med ett spel anpassat efter vad vi är bra på.

Grundspelet bygger på en tajt defensiv; att styra bort motståndarna från slottet. Då kommer en stabil målvakt väl till pass. Puckar denne inte plockar eller styr bort ska backarna städa undan.

Tim Noting, hockeyfostrad i AIK, Huddinge och Lidingö, skulle egentligen vara yrkesspelare i Bergen IK i dag. Klubben spelar i norska andraligan, men hade för många svenskar och det drabbade Noting som dumpades till farmarlaget Fana IHK i tredjedivisionen.

– Jag trivdes inte, det blev inte alls som jag hoppats. Det är svårt att hitta en ny klubb mitt i säsongen, men jag ville hem och det var jag som sökte upp Österåker.

En av hans främsta meriter är inhoppet i allsvenska mötet Huddinge–Leksand för några år sedan. Nu återfinns han i division 2 Stockholm/Sörmland/Gotland.

– Jag gillar det. Vi är jäkligt stabila bakåt och jag får jobba med de avslut som kommer förbi uteförsvaret.

Mot Spånga, som hade 70–30 i spelövertag och sköt 54 skott, gjorde han flera skickliga ingripanden. Bland annat hade gästerna ett avslut där han styrde pucken i insidan av stolpen. Pucken gled sedan längsmed målllinjen. Spångaspelare stod i knät på honom och en var tiondelen ifrån att raka in returen.

I stället parkerade Noting hela baken över trissan med en blixtsnabb sittning.

I grundserien division 2 norra fick Österåker i höstas ihop fyra poäng på 14 omgångar. I nedflyttningsserien hade laget en seger på sex matcher innan Tim Noting tog plats mellan stolparna – 5–1 mot Lidingö den 11 januari. Segern mot Spånga i tisdags var lagets tredje på hans fyra matcher.

– Som målvakt är det alltid skönt att hålla nollan. Klart att jag vill upp på högre nivå. Just nu tycker jag att det här är riktigt roligt.

Oscar Almquist tror att lagets januariform kommer att leda till en slutposition som sämst sexa:

– Nu visar hela laget oerhörd moral. Förhoppningen är att vi kan bygga vidare på detta och ta oss en bra bit bort från kval- och nedflyttningsstrecket.

Fakta

Tar 98 skott av 100

Namn: Timothy Noting.

Ålder: 21 år.

Bor: Kungsholmen.

Klubb: Österåker Vikings.

Moderklubb: AIK.

Räddningsprocent: 98 procent efter fyra matcher (fyra insläppta på 158 skott).

Aktuell: Har som ny målvakt vänt Österåkers negativa säsong.

Visa merVisa mindre