Nothing but net för Diana – fick stipendium för sitt engagemang

16-åriga Diana Eliasson från Hasselbybacken satsade hårt på både sport, musik och gick ut nian med högsta betyg. För det fick hon ett stipendium, en landslagströja och en flytt norrut.

  • Publicerad 12:00, 22 okt 2019

16-åriga Diana Eliasson spelade gitarr på musikskolan, fotboll i AIK och basket i Viby. Hon gick ut nian med högsta betyg och i början av oktober fick hon föreningen Lions club i Väsbys ungdomsstipendium på 10 000 kronor för sitt engagemang.

– Det kändes väldigt roligt och så, att man får något för allt det arbete man lagt ner. Men också lite oväntat, min moster hade nominerat mig men inte berättat det. Så jag blev chockad när de ringde mig, säger Diana Eliasson.

Elitsatsar på basket

Hon har precis flyttat till Luleå för att spela basket på Riksidrottsgymnasiet. Men för att ha tid med elitsatsningen och skolan var hon tvungen att välja bort fotbollen och musikskolan.

Kristina Klempt från Lions club överlämnar stipendiet till Diana Eliasson på Hugo Sabels torg. Foto: Bo Rune Isaksson

– Det är en av de bästa gymnasierna i Sverige att spela basket på, så när jag kom in bestämde jag mig för att satsa på basketen. Jag trivs bra än så länge, saknar familjen lite men det är bra.

Varför valde du just basketen?

Jag vet inte, det är bara nice. När jag började med det var jag ganska bra för att vara ny, och då blir det liksom lite roligare. Jag har fått mycket bra kompisar inom basketen. Det är en rolig sport och kulturen runt om basketen är väldigt rolig och häftig. Det är en annan känsla än fotboll till exempel. Det går ju snabbare i basket och man är mer igång hela tiden. Det handlar mer om att skjuta och lyssna på musik.

Landslaget och sedan jobb

Diana Eliasson började spela basket i Bollstanäs för omkring fem år sedan. Sedan gick hon över till Viby i Sollentuna och i somras spelade hon i svenska U16-landslaget under basket-EM.

Hon säger att hon alltid haft lätt för sig i skolan, men att hon pluggar mycket. Hon gick ut nian med A i alla ämnen, som hon pluggat sig till, understryker hon.

– Just nu känner jag att det är basketen jag vill satsa på efter gymnasiet. Men jag vet att jag inte kommer kunna spela basket för alltid. Jag behöver ett yrke efter basketkarriären också och valde natur för att det är brett att kunna välja vad jag vill sedan, säger hon.

Väsbybon

Diana Eliasson:

Ålder: 16.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Bor: I Luleå. Uppvuxen på Hasselbacken mellan Sigma och stationen.

Favoritspelare: Amanda Zahui från Enskede som spelar för New York Liberty i WNBA. Hon sommarpratade i augusti.

Visa merVisa mindre