Notan för Friends: 660 miljoner

Solna stad drar sig ur Friends Arena. Men Socialdemokraterna tänker inte släppa frågan. Nu presenterar partiet en rapport om hur mycket Sveriges nationalarena har kostat Solnaborna och vad skattebetalarna kan vänta sig i framtiden. På måndag debatteras frågan i fullmäktige

  • Publicerad 08:44, 15 dec 2016

Bostäderna kunde ha byggts ändå

I slutet av november gav Alliansen besked om att Solna stad efter tio år lämnar samtliga engagemang i Friends Arena. Fastighetsbolaget Fabege köper Solnas aktier för symboliska fyra kronor.  Samtidigt skjuter Solna till 120 miljoner kronor för att täcka framtida förluster i bolaget och ytterligare 58 miljoner för att Fabege ska kunna köpa entrébyggnaden till arenan.

Det betyder att slutnotan för Solna stads – och skattebetalarnas – engagemang i nationalarenan efter tio år landar på totalt mellan 660 och 680 miljoner kronor.

Samtliga partier applåderar att Solna sätter punkt för ägandet i Arenan – men längre än så sträcker sig inte samsynen.

Lagom till fullmäktigedebatten på måndag presenterar Socialdemokraterna i Solna rapporten ”Solnas Arenadrömmar – 10 års erfarenhet som kostat på”.

– Vi möter dagligen Solnabor som har dålig koll på vad som egentligen har hänt under de här tio åren. I rapporten berättar vi hur det egentligen gick till när skattebetalarna förlorade 660 miljoner kronor, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S)

Enligt rapporten borde Alliansens dröm om en ny Arena ha stannat vid en dröm – om ens det. Att Solna klev in som delägare i Arenabolagen 2006 var ett gigantiskt misstag, anser S och skriver:

”Redan tidiga riskanalyser visade att arenan beräknades gå med förlust i 25 år”.

En stadsdel med 2 000 bostäder och idrottsanläggningar kunde det ha blivit ändå, skriver Socialdemokraterna och lyfter fram det gamla projektet Råstablick.

– Friends Arena har aldrig varit avgörande för den nya tunnelbanan. Det är bostäderna som har betydelse och de kunde ha byggts ändå, säger socialdemokraternas andra oppositionsråd Sara Kukka–Salam.

Samtliga ledande politiker i de två Arenabolagen och exploateringsbolaget Råsta Holding har fått skriva på sekretessavtal.

– Solna har varit delägare i bolag som inte har kunnat debatteras offentligt. Det är ett demokratiskt underskott, säger Solna Kukka–Salam.

Socialdemokraterna och övriga oppositionspartier kommer helt klart inte att släppa frågan om Friends Arena och Solna stads olika bolagsbildningar. Förra året fick exempelvis exploateringsbolaget Råsta Holding mark vid Jonstorpsvägen i Huvudsta i utbyte mot tre områden som delägaren Solna stad tidigare hade lagt in i bolaget. Byggplanerna i Huvudsta har mött starka protester.

”Vi befarar att det finns planer på ytterligare markkompensationer”, skriver Socialdemokraterna i rapporten.

Inte oväntat anser kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) att rapporten hör hemma i papperskorgen:

– Den är slöseri med papper. Råstablick hade aldrig blivit av eller gett Solnaborna Mall of Scandinavia och 30 000 nya arbetstillfällen. Det är inte ens som att jämföra äpplen med päron, snarare ett blåbär med en miljon. Dessutom hade det aldrig blivit en arena om inte Solna stad hade gått in som delägare.

Enligt honom är Arenastaden en framgångssaga:

– Det finns ingen statlig eller kommunal investering som ens kommer i närheten av den tillväxt och de jobb vi har i Arenastaden. Socialdemokraterna i Solna borde i stället skicka sin rapport till partikamraterna i Stockholm som sitter med tre kommunägda arenor och som dessutom vill plöja ner ytterligare en miljard kronor i ett nytt Nobelcentrum.

Han förnekar att exploateringsbolaget Råsta Holding kommer att få ytterligare mark i Solna i utbyte eller som kompensation för missade byggrätter vid Råstasjön.

– Marken i Huvudsta var en del i en bytesaffär. Solna tog tillbaka områden som vi själva vill styra över inför planeringen av nya tunnelbanan. Några fler bytesaffärer är inte planerade, säger Pehr Granfalk.

Det kan bli en het debatt i stadshuset på måndag kväll.

MER Arenan

Redan 2006 beslutade Solna stad att gå in som
delägare med 16,7 procent av aktierna i Arenabolaget.

Övriga delägare var Peab, Fabege, Jernhusen
och Svenska Fotbollsförbundet.

2007 togs det första spadtaget till den nya national­arenan som stod klar 2012.

I november i år tog Fabege över Solna stads,
Peabs och Jernhusens andelar i Arenabolaget.

Visa merVisa mindre