Nostalgin gror i det nya Sundbyberg

Flådiga bostadsrätter och nya visioner, riva gammalt och bygga nytt. Sundbybergs utveckling sker i ett rasande tempo. Samtidigt växer en motkraft som vill bevara stadens själ och historik. Varför är nostalgin extra stark nu? Och vad riskerar man att bygga bort?

  • Publicerad 12:58, 28 sep 2016

Det behövs rivas en del när 1 500 bostäder, butiker och kontor ska byggas i Sundbybergs nya stadskärna. Den gamla macken Allé service ligger pyrt till. Idén är att riva kåken och bron intill för att uppföra flera hus som knyter an till nya huvudstråket Järnvägsgatan.

När Mitt i tittar in har ägaren Urban Pettersson hissat upp en Volvo som han står och meckar med. Det är inte första gången kåken är rivningshotad.

– Men den här gången går den inte att rädda, det är för sent. Det här är en betongklump utan värde, säger Urban.

Men många vill ha den kvar. En namnlista och en Facebookgrupp har startat i syfte att renovera och bevara byggnaden.

Sundbybergsbon Anki Appelblad är initiativtagare:

– Vi är många som vuxit upp med den där macken. Pappa hade bilen på service där. I stället för att riva, varför inte renovera och göra något trevligt av det? Som ett kafé.

Frågan är större än macken, anser hon.

– Jag tror många har tröttnat på att så mycket rivs och förstörs, att hus och grönska försvinner när man bygger nytt. Det är viktigt att bevara historiken, man borde tänka efter när man raderar stadens historia.

Urban Pettersson tar det personligen med ro, men känner igen resonemanget.

– Folk verkar sakna det gamla Sundbyberg lite. Nu rensas det upp, man tar gamla kåkar för att bygga nytt. Klart folk ska ha någonstans att bo, men alla vill ju inte gå på gym, säger han.

I sociala medier frodas Sundbybergsnostalgin. I en mängd populära grupper delas gamla bilder och anekdoter från förr.

Junior Lindgren, museichef på Sundbybergs museum, intygar trenden: allt fler engagerar och organiserar sig för stadens historia. Och höjer rösten mot nya planer.

– Absolut, det finns ett mycket större motstånd i dag. Men det handlar oftast inte om att folk är emot byggnation. Det ska byggas, men på rätt sätt.

I dag anser många att det inte byggs för sundbybergare, utan för ett annat klientel. Det blir en ”vi och dom”-känsla, menar Junior Lindgren.

– Förr byggdes det för ”vanligt folk”, men Tuletornen är inte för vanligt folk, inte Grand Central eller Arkaden heller. Man bygger för folk med andra inkomster. Om det byggs hyresrätter blir det flashigt som i Annedal. Inget som vilken familj som helst har råd med, säger han.

Det förändrar visionen av en sundbybergare, menar han.

– Den moderna visionen är en människa som inte förväntas jobba och verka här. Man åker hem till Sundbyberg och sover. Det uppfattas av somliga som lite … själslöst.

Junior Lindgren

40-, 50-, och 60-talisterna är de som är mest engagerade i stadsutvecklingen, enligt Junior Lindgren. De som bott här länge nog för att ha sett rivningar och förändringar, och som åkt skridskor och kälke på dagens Tuletorget.

Men även hos unga och nyinflyttade växer intresset för att bevara Sundbybergs historia.
Nätverket Trivsam stadskärna bildades i vintras som ett svar på visionen för nya stadskärnan. De betonar stadens själ och vill ha ett måttfullt byggande när centrala Sundbyberg byggs ihop.

Gruppen har vunnit mark på bred front.

– Det brann till för många den här gången, över hundra personer kom på deras första möte. Det som är lite speciellt är att de har fått ihop flera generationer, säger Junior Lindgren.

Protesterats har det förstås gjorts i alla tider. På 50- och 60-talet ville man bevara träkåkarna i Lilla Alby. På 90-talet togs strid för Nybergs torg som revs efter flera bränder. När stadsbiblioteket flyttade till Signalfabriken rasade stammisarna från Järnvägsgatan.

Men Trivsam stadskärna har hittat sin framgångsstrategi, menar Junior Lindgren.

– De använder både sociala medier och går de gamla vägarna i portar och i butiker.

Nätverkets mål är att påverka politikerna. Kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) säger att man lyssnar in alla synpunkter.

Han tror att många äldre sundbybergare kommer att känna igen sig i nya stadskärnan.

– Vi ska inte bygga som på 60-talet utan utgå från första halvan av 1900-talet. Stilen och planeringen blir en fortsättning på det traditionella Sundbyberg, med rutnätet och sten, trä och tegel.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Ställde in kollo efter smitta

Nyheter Flera äldre på stadens sommarkollo smittades av covid-19. Nu ställs kollot in den här veckan.tisdag 5/7 16:12

Här får Stockholms ukrainare kläder, mat och vänner

Nyheter Nyöppnat center i Solna business park 18 000 ukrainare har flytt till Stockholm under våren. Nu välkomnas de till ett nyöppnat center i Solna. – Vi möter människor i kläder som de flytt i, säger volontären Sven Bergland.måndag 4/7 6:15

Sverige mot Brasilien på Friends blev rekordmatch

Nyheter Över 35 000 sålda biljetter - så många kom till läktarna Under tisdagskvällen EM- genrepade det svenska damlandslaget mot Brasilien på Friends Arena. Mängder av biljetter hade sålts och matchen blev också historisk med ett nytt publikrekord.tisdag 28/6 11:59