Kommunalråden Erik Andersson (M) och Hans Ahlgren (L) ihop med Norges äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug (FrP). Foto: Täby kommun

Norskt ministerbesök på Täbys norskägda äldreboende

Kommunalråden Erik Andersson (M) och Hans Ahlgren (L) fick på tisdagen oväntat besök. Norges äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug (FrP) kom då på studiebesök till Täby.

  • Publicerad 11:00, 6 nov 2019

Det var äldreboendet Tibblehemmet i centrala Täby som på tisdagen fick celebert besök av den norska ministern Sylvi Listhaug och entourage. Norska ambassaden hade bokat studiebesöket, enligt kommunalrådet Erik Andersson (M), som fick nys om det ganska tätt inpå.

Tibblehemmet drivs av norskt företag

Erik Andersson berättar att driften av äldreboendet, som ligger centralt på Esplanaden, har varit utlagd på entreprenad sedan 1990-talet. Den senaste upphandlingen vann det norska företaget Norlandia, som driver förskolor, patienthotell och äldreomsorg i Sverige, Norge, Finland, Nederländerna, Tyskland och Polen.

Nominerat till pris

Erik Andersson uppger  till Norlandia tog över driften i januari i år efter en ”kvalitetsupphandling”, där man inte konkurrerade om pris utan om god och realistisk leverans av kvalitet för de boende, anhöriga och medarbetare.

Upphandlingen av Tibblehemmet är nominerad till arbetsgivarorganisationen Almegas ”Anbudspriset”, som är leverantörernas pris.

Måste förkasta misstänkt låga anbud

Intressant att veta kan vara att när Täby kommun och andra myndigheter som ska upphandla driften av en verksamhet måste granska misstänkt låga anbud. Det är obligatoriskt att förkasta anbudet ifall förklaringarna till det låga priset inte är tillräcklig, enligt Upphandlingsmyndigheten.