LAGET. Grabbarna lyfte fram laget till vinst och avancemang. Därmed tar nystartade Norsborg FC plats i division 4 till våren. Foto: Norsborgs FC

Norsborg FC har klättrat tre divisioner på tre år

På tre år har det nykomlingarna i Norsborg FC klättrat från division 7 till 4. Därmed blir våren i den nya divisionen extra Botkyrkatung – med massvis av derbyn till följd.

  • Publicerad 05:00, 15 nov 2021

Vi sträcker ut en hand och ber om hjälp

500 personer hade tagit sig till Kärsby IP för att se Norsborg IF:s herrlag fortsätta sin framgångssaga när de tog sig vidare till division 4 – bara tre år efter att de gjort entré i division 7.

– Det har varit en grym resa hitintills, och jag hoppas att vi fortsätter klättra vidare som en raket. Så länge vi fortsätter få stödet från våra lokala aktörer ser vi inget stopp, säger Gabriel Shamoun, ordförande för Norsborg IF, som var med och startade föreningen för fyra år sedan.

Spontanfotboll

Och egentligen var inget av det här planerat, menar Shamoun. Det som började med spontanfotboll några gånger i veckan mellan ett par gamla polare i området, varvat med ett visst missnöje med bilden som förmedlas av Norsborg, slutade i drop in-pass i Kärsbyhallen varje tisdags- och torsdagskväll.

– Många av oss i den äldre generationen växte upp med fritidsgårdar, men när de stängde för unga vuxna hade de ingenstans att ta vägen. Så då tog vi den här drop in-fotbollen och startade en klubb. Det här var 2018, och året efter spelade vi i division 7 från seriestart, förklarar han.

Derbyhett Botkyrka

2019 vann de serien och avancerade. Likaså 2020 och 2021. Nu till våren gör de entré i division 4 där det minst sagt kommer bli många heta Botkyrkaderbyn.

Fittja IF, Konyaspor KIF, Tullinge TP FK, IFK Tumba FK och Grödinge SK, spelar alla nämligen också här sedan tidigare.

– Alla har höga förväntningar på oss, och det har jag också. Men jag tycker att vi ska fortsätta spela så som vi har gjort. För i Norsborg tror jag att det finns en mentalitet om att man är en vinnarskalle och att vi jobbar för varandra, säger Shamoun.

Men det är inte bara på herrsidan det går bra. Inför förra säsongen startade Norsborg FC ett damlag, också de vann sin serie och spelar till våren i divison 4.

Ett och annat Botkyrkaderby ska nog också hinnas med även här, för storasystern IFK Tumba lirar här sedan tidigare.

Ekonomiska problem

Men med avancemangen kommer problemen. Ju högre upp i divisionerna man rör sig desto dyrare blir det att bedriva verksamheten. Något som är dyrt redan nu, menar Shamoun.

– Som rörelse har vi redan gått back, för det finns få bidrag att söka för unga vuxna. Och många av våra killar är mittemellan gymnasiet och resten av livet, så många har svårt att betala en klubbavgift. De vill, men ibland kan de inte, säger han.

Men Gabriel Shamoun ser till ljuset ändå.

– Jag tror och hoppas att de lokala aktörerna och sponsorerna kommer att vara till stor hjälp, för nu sträcker vi ut en hand och ber om just det, säger han.

Imponerade från start

Redan under sitt första år deltog Norsborg FC i Stockholm Cup.

Men i åttondelsfinalen ställdes de mot division 4-laget Rinkeby United FC, och förlorade på straffar 11–10. Tidigare hade man slagit ut division 4-laget Hallonbergen IF. Då spelade Norsborg FC i division 7.

Rinkeybys tränare, Bojan Djordjic, sa då att de aldrig mött ett lag från divison 7 som spelat så bra.

Visa merVisa mindre

PUBLIKENGAGEMANG. 500 personer hade tagit sig till Kärsbyplanen för att se laget ta hem en vinst i sista omgången. Foto: Norsborgs FC