60-talsbygge. Görvälns vattenverk kommer behöver rustas upp då vattenkonsumtionen stiger. Foto: Åsa Sommarström

Norrvatten vill låna 800 miljoner kronor

Norrvatten, som förser invånarna i norra länet med vatten, vill utöka sitt lån med 800 miljoner kronor. Pengarna ska gå till utbyggnaden av Görvälns vattenverk och ännu mer lån väntas i framtiden.

  • Publicerad 11:45, 18 okt 2021

Hela branschen behöver göra stora investeringar

Norrvatten, som förser Sigtuna och tretton andra medlemskommuner med vatten, vill utöka sin låneram med 800 miljoner kronor. Förfrågan skickades ut tidigare i vår och under hösten har alla kommuner utom två – Sigtuna och Norrtälje – hunnit klubbat ja till förfrågan.

Kommunfullmäktige i Sigtuna samlas nästa gång den 28 oktober och väntas ta beslut i frågan då.

– Jag uppfattar att vattenfrågan är så pass viktig att låneramen med största sannolikhet kommer att gå igenom. Det handlar om vattentillgången till sina kommuninvånare, säger Håkan Falk, vd på Norrvatten.

2,1 miljarder i låneram

Låneramen ligger i dag på 1,3 miljarder kronor och förbundet vill att den skrivs upp till 2,1 miljarder kronor.

För att möta den ständigt ökade vattenkonsumtionen i norra länet beslutade Norrvattens styrelse i fjol att bygga ut Görvälns vattenverk i etapper, samtidigt som en kompletterande anläggning ska byggas intill den gamla.

– De här pengarna behöver vi för att dels renovera men också för att bygga ut vattenverket vid Görväln. Någon gång i framtiden måste det gamla vattenverket ersättas. Vi kommer också ge oss på det befintliga nätet för att hitta läckor och liknande.

Mer lån att vänta

Då verket ska byggas ut i etapper måste låneramen utökas ytterligare inom några år. Exakt hur mycket vet man inte i dag, men någonstans mellan 1,8 till 2,4 miljarder totalt – inklusive de 800 miljonerna som man redan ansökt om.

– Vi är ett kommunalförbund och vi får likt kommunerna inte göra några vinster. Därför blir allt finansierat genom lån.

60 år gamla konstruktioner

Görvälnverket byggdes redan under 1920-talet men en större utbyggnad kom till under 60-talet. Håkan Falk säger att många av investeringarna som gjordes inom VA i Sverige skedde under 60- och 70-talet.

– Hela branschen behöver göra stora investeringar. Vattenverket vid Görväln är en otroligt väl underhållen anläggning. Men betongkonstruktionerna som vattnet flödar igenom är 60 år gamla.

Invigdes 1929

Görvälnverkets maxkapacitet är 200 000 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Vattenverket tar sitt råvatten från Mälaren och renar det sedan i flera steg.

Totalt tar reningsprocessen fyra timmar.

Vattenverket invigdes 1929 och har sedan byggt ut flera gånger, senast på 1960-talet.

Totalt förser verket 14 medlemskommuner med dricksvatten: Danderyd, Järfälla, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker, Norrtälje, Sigtuna och Knivsta.

Det innebär att verket förser totalt 600 000 personer med vatten.

Källa: Norrvatten

Visa merVisa mindre

Håkan Falk, vd på Norrvatten. Foto: Rikkard Häggbom

Flyktingar bor hos Sigtunahem

Nyheter Ny lag. 7 av 21 från Ukraina har fått bostad Möblerade lägenheter i Sigtunahems bestånd. Det är bostäderna som kommunen erbjuder till de tilldelade flyktingarna från Ukraina. – De är nöjda med de boenden de har fått, säger Olive Carlson på...fredag 5/8 10:25

Bensin: lägsta priset på fem månader

Nyheter På väg. Bensinpriset sjunker, men fortfarande högt Literpriset för bensin ligger under 20 kronor för första gången sedan Ryssland invaderade Ukraina. – Det är fortfarande för dyrt, tycker en besökare som Mitt i pratar med på en bensinstation i Märsta.onsdag 3/8 16:00

”Inga vanliga svenne-bilar”

Nyheter Bilträff i Torsåker. Här samlas bilfantaster för att visa upp sina pärlor På gräsmattan intill The Nut House rullar bilarna in – och inte vilka bilar som helst. Först på plats är en Nash Metropolitan, årsmodell 1958 och en ombyggd BMW vid namn Alpina B6 3,5 årsmodell 1988.söndag 31/7 19:00

Efter masstängningen: Här öppnar McDonald's nytt

Nyheter McDonalds lägger ner butiker på flera håll – men satsar här Snabbmatskedjan lägger ner restaurang efter restaurang i olika centrum runt om i Stockholms län. Men i Märsta går de emot den dystra trenden. Här öppnar McDonald's ett nytt ställe, som kommer...fredag 29/7 8:38

Bopriserna fortsätter sjunka

Nyheter Mäklare:. Fördel för förstagångsköpare Den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit i Sigtuna kommun. Och det rejält, visar nya mätningar från Svensk mäklarstatistik.torsdag 21/7 16:27