60-talsbygge. Görvälns vattenverk kommer behöver rustas upp då vattenkonsumtionen stiger. Foto: Åsa Sommarström

Norrvatten vill låna 800 miljoner kronor

Norrvatten, som förser invånarna i norra länet med vatten, vill utöka sitt lån med 800 miljoner kronor. Pengarna ska gå till utbyggnaden av Görvälns vattenverk och ännu mer lån väntas i framtiden.

  • Publicerad 11:45, 18 okt 2021

Hela branschen behöver göra stora investeringar

Norrvatten, som förser Sigtuna och tretton andra medlemskommuner med vatten, vill utöka sin låneram med 800 miljoner kronor. Förfrågan skickades ut tidigare i vår och under hösten har alla kommuner utom två – Sigtuna och Norrtälje – hunnit klubbat ja till förfrågan.

Kommunfullmäktige i Sigtuna samlas nästa gång den 28 oktober och väntas ta beslut i frågan då.

– Jag uppfattar att vattenfrågan är så pass viktig att låneramen med största sannolikhet kommer att gå igenom. Det handlar om vattentillgången till sina kommuninvånare, säger Håkan Falk, vd på Norrvatten.

2,1 miljarder i låneram

Låneramen ligger i dag på 1,3 miljarder kronor och förbundet vill att den skrivs upp till 2,1 miljarder kronor.

För att möta den ständigt ökade vattenkonsumtionen i norra länet beslutade Norrvattens styrelse i fjol att bygga ut Görvälns vattenverk i etapper, samtidigt som en kompletterande anläggning ska byggas intill den gamla.

– De här pengarna behöver vi för att dels renovera men också för att bygga ut vattenverket vid Görväln. Någon gång i framtiden måste det gamla vattenverket ersättas. Vi kommer också ge oss på det befintliga nätet för att hitta läckor och liknande.

Mer lån att vänta

Då verket ska byggas ut i etapper måste låneramen utökas ytterligare inom några år. Exakt hur mycket vet man inte i dag, men någonstans mellan 1,8 till 2,4 miljarder totalt – inklusive de 800 miljonerna som man redan ansökt om.

– Vi är ett kommunalförbund och vi får likt kommunerna inte göra några vinster. Därför blir allt finansierat genom lån.

60 år gamla konstruktioner

Görvälnverket byggdes redan under 1920-talet men en större utbyggnad kom till under 60-talet. Håkan Falk säger att många av investeringarna som gjordes inom VA i Sverige skedde under 60- och 70-talet.

– Hela branschen behöver göra stora investeringar. Vattenverket vid Görväln är en otroligt väl underhållen anläggning. Men betongkonstruktionerna som vattnet flödar igenom är 60 år gamla.

Invigdes 1929

Görvälnverkets maxkapacitet är 200 000 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Vattenverket tar sitt råvatten från Mälaren och renar det sedan i flera steg.

Totalt tar reningsprocessen fyra timmar.

Vattenverket invigdes 1929 och har sedan byggt ut flera gånger, senast på 1960-talet.

Totalt förser verket 14 medlemskommuner med dricksvatten: Danderyd, Järfälla, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker, Norrtälje, Sigtuna och Knivsta.

Det innebär att verket förser totalt 600 000 personer med vatten.

Källa: Norrvatten

Visa merVisa mindre

Håkan Falk, vd på Norrvatten. Foto: Rikkard Häggbom

Pendeltågen stoppas om lokförare tvingas arbeta ensamma

Nyheter Facket lägger skyddsombudsstopp Beslutet att avskaffa tågvärdarna på pendeln orsakade protester – och nu blir det skarpt läge. ST-facket lägger skyddsstopp mot ensamarbete på tågen.måndag 17/1 15:12

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33

Över 400 coronafall på en vecka

Nyheter Coronarapport: "Nu är omikron helt dominerande" Stanna hemma, vaccinera dig och gå inte på fest. Det uppmanar FHM om nu när smittspridningen med omikron når rekordhöga nivåer. Aldrig tidigare har det varit så många smittade i kommunen på en vecka.fredag 14/1 9:00

Elever utbildar elever om utsatthet på nätet

Nyheter Samma våglängd. Tingvallaskolan har utsett elevambassadörer Ett nytt projekt är skapat på Tingvallaskolan i Märsta. Här utbildar elever varandra om riskerna med att dela bilder på sociala medier.måndag 10/1 12:28