Norrvatten, som förser Sigtuna och tretton andra medlemskommuner med vatten, vill utöka sin låneram med 800 miljoner kronor. Förfrågan skickades ut tidigare i vår och under hösten har alla kommuner utom två – Sigtuna och Norrtälje – hunnit klubbat ja till förfrågan.

Kommunfullmäktige i Sigtuna samlas nästa gång den 28 oktober och väntas ta beslut i frågan då.

– Jag uppfattar att vattenfrågan är så pass viktig att låneramen med största sannolikhet kommer att gå igenom. Det handlar om vattentillgången till sina kommuninvånare, säger Håkan Falk, vd på Norrvatten.

2,1 miljarder i låneram

Låneramen ligger i dag på 1,3 miljarder kronor och förbundet vill att den skrivs upp till 2,1 miljarder kronor.

För att möta den ständigt ökade vattenkonsumtionen i norra länet beslutade Norrvattens styrelse i fjol att bygga ut Görvälns vattenverk i etapper, samtidigt som en kompletterande anläggning ska byggas intill den gamla.

– De här pengarna behöver vi för att dels renovera men också för att bygga ut vattenverket vid Görväln. Någon gång i framtiden måste det gamla vattenverket ersättas. Vi kommer också ge oss på det befintliga nätet för att hitta läckor och liknande.

Mer lån att vänta

Då verket ska byggas ut i etapper måste låneramen utökas ytterligare inom några år. Exakt hur mycket vet man inte i dag, men någonstans mellan 1,8 till 2,4 miljarder totalt – inklusive de 800 miljonerna som man redan ansökt om.

– Vi är ett kommunalförbund och vi får likt kommunerna inte göra några vinster. Därför blir allt finansierat genom lån.

60 år gamla konstruktioner

Görvälnverket byggdes redan under 1920-talet men en större utbyggnad kom till under 60-talet. Håkan Falk säger att många av investeringarna som gjordes inom VA i Sverige skedde under 60- och 70-talet.

– Hela branschen behöver göra stora investeringar. Vattenverket vid Görväln är en otroligt väl underhållen anläggning. Men betongkonstruktionerna som vattnet flödar igenom är 60 år gamla.