Norrortsklubbar samspelar för sund barn- och ungdomsidrott

Tio av norrorts fotbollsklubbar har bildat nätverket Samspel Stockholm för att arbeta för en sund barn- och ungdomsidrott. – Att få någon slags stjärnstatus när man är tolv, tretton år är kanske inte så nyttigt, säger Leif Karlsson, sportchef för AIK Ungdomsfotboll.

  • Publicerad 04:30, 5 dec 2019

För att motverka den växande prestigehetsen inom fotbollen har de tio klubbarna tagit fram en gemensam avsiktsförklaring som består av tre huvudpunkter: en gemensam värdegrund, utbildning och utveckling samt en plan för hur spelarövergångar ska gå till.

– Vi vill bedriva en sund barn- och ungdomsverksamhet. Det bygger på en inre motivation, inte mammas och pappas ambitioner eller viljan att vara med i ett framgångsrikt lag, säger sportchefen Leif Karlsson.

AIK höjer åldern för start i akademilagen

Fotbollsklubbarna

Samspel Stockholm:

Består av AIK FF, Bollstanäs SK, IFK Stocksund, IFK Vaxholm, IFK Viksjö, Norrtulls SK, Sollentuna FK, Täby FK, Ursvik IK och Ängby IF.

Syfte

Det övergripande syftet med nätverket är att bedriva en sund barn- och ungdomsverksamhet genom utveckling av klubbarna var för sig och tillsammans för att på bästa sätt optimera deltagande, personlig utveckling och prestation för barn och ungdomar som spelar fotboll.

Samverkansidé

– Samverkan ska utgå från en grundsyn på alla människors lika värde oavsett ålder, nationalitet, kön, etnicitet, religion, kultur, sexuell läggning, könsidentitet eller fysisk och psykisk förmåga.

– Samverkan ska utgå från barns och ungdomars välmående som vi kan bidra till genom att skapa trygga idrottsmiljöer som bygger på deras egen inre motivation för personlig utveckling och för att delta i föreningarnas verksamhet.

– Samverkan ska präglas av en gemensam värdegrund som innebär ömsesidig respekt, ärlighet och öppenhet där vi ser varandra som likvärdiga och vill varandras bästa, där vi delar med oss av våra kunskaper och erfarenheter samt där vi upprätthåller demokratiska principer i diskussioner, möten och dialog inom nätverket och med vår omvärld.

– Samverkan ska bygga på den grundläggande gemensamma värdegrunden, fokusera på spelarutveckling, tränar-, ledar- och föräldrautbildning samt hantera spelarövergångar med ömsesidig respekt, ärlighet och öppenhet.– Samverkan ska följa direktiven i FN:s barnkonvention, medverka till att uppnå RF:s mål från Idrotten Vill; ”Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt” samt följa riktlinjerna i SvFF:s ”Spela, lek och lär”, och parallellt även sträva efter att uppnå RF:s och SvFF:s mål om att fostra morgondagens spelare till elitfotboll och landslag.

Källa: Fotbollsklubbarnas avsiktsförklaring:
Visa merVisa mindre

Norrort gör tvärt om

Stora klubbar som Liverpool, Juventus och Milan uppvaktar nio- och tioåringar, samtidigt som Stockholmsklubbarna själva rekryterar allt yngre spelare från varandra.

Men Leif Karlsson menar att det inte är hälsosamt för barn att väljas ut från att de är sju år gamla, och norrortsklubbarna har alltså valt att gå i motsatt riktning med sina totalt 13 000 spelare.

– Barn ska vara kvar i sin närmiljö där de bor, inte behöva åka bil, buss och tunnelbana mellan träningarna. Det är bättre att de är kvar där de är och att vi hjälps åt inom klubbarna med att göra saker som gynnar barnen och se till att de mår bra och vill fortsätta spela fotboll.

Emre lever i pojkdrömmen – ska spela hos AC Milan

Unga kan må sämre

Samspel Stockholms riktlinjer grundar sig i FN:s barnrättskonvention, deviser från Riksidrotts- och Fotbollförbundet och studier gjorda av forskare inom AIK, som använts i debatten för att kritisera tidig elitsatsning.

Barn som till exempel inte blir valda till samma lag som sina vänner för att någon annan är bättre på att spela fotboll börjar må dåligt, menar Leif Karlsson.

– Att få någon slags stjärnstatus när man är tolv, tretton år är kanske inte så nyttigt. När man byter lag, får nya sociala sammanhang eller inte är framgångsrik längre kan det bli en smäll för självkänslan. Det gäller för vuxna fotbollsspelare som lägger av också. Man får någon slags identitetskris. Det är nog inte nyttigt för någon.

Långsiktighet leder till landslaget

Han menar att det är viktigt att det är barnen som väljer, inte de vuxna, och att fler fotbollsklubbar borde tänka över sitt uppdrag.

– Är vårt uppdag att vinna alla fotbollsmatcher när barnen är tio år gamla? Nej, kanske inte riktigt. I stället för att ha en organisation som barnen ska formas in i tror jag att organisationen ska forma sig efter barnen, säger Leif Karlsson och fortsätter.

– Vi har varit ganska framgångsrika i att jobba på det här sättet, i det senaste landslaget som spelade kommer både Alexander Isak och Robin Quaison från AIK:s ungdomslag.