Anna Dobrovolskaya från Ukraina, ansvarig för ukrainska fb-gruppen, Catarina Göthe, Louise Hallmén, ansvarig för praktiska saker, Linda Lagneholm, djur- och fikaansvarig. Foto: Privat

Norrortsbor hjälper hundratals från Ukraina med privat grupp

Hundratals ukrainska personer och familjer får stöd av lokalt engagemang i norrortskommunerna. Catarina Göthe är en av de som driver gruppen "Vänner till Ukraina i Norrort" – "Vi jobbar dag, kvällar och helger".

  • Publicerad 12:08, 13 apr 2022

Vi är både arbetsförmedling, bostadsförmedling och stödgrupp

"Någon som har en barnvagn för en ettåring till övers? <3"

"Jag har flera stycken som ska skänkas. Vill du komna hit imorgon och välja?"

"Hur är behovet av cyklar och dylikt?"

"Hejsan, vi har snart 8-åring som gärna vill ha en trickspark (som han saknar hemifrån)"

Så lyder några av de hundratals kommentarerna i FB-gruppen "Vänner till Ukraina i Norrort". En slags sambandscentral för det privata engagemanget för flyktingar från Ukraina i norrortskommunerna.

Catarina Göthe från Enebyberg är en av initiativtagarna.

– Vi har flera som redan fått riktiga anställningar, sett till så att barn kan gå i skola och att familjerna får omsorg. Vi är både arbetsförmedling, bostadsförmedling och stödgrupp.

Har hjälpt flera hundra

Gruppen startade i mars och har flera tusen medlemmar. Sedan starten har de hjälpt cirka 280 personer från Ukraina, berättar Catarina Göthe.

Det började med att hon åkte till Nynäshamn för att hjälpa en kollegas döttrar.

– Jag skulle hämta hans dotter och två systrar.

– Då när jag var i Nynäshamn nere var det tydligt att Migrationsverket inte klarar det här själva. Så då var vi några privatpersoner som ville hjälpa, säger Catarina Göthe.

Matchar hjälpen rätt

FB-gruppen anordnar akuta boenden, men även med förnödenheter och vägledning. Hon berättar om systemet de använder för att samordna engagemanget, genom digitala formulär och referenser – så att allt går rätt till.

Både för de som kommer hit, och de som vill hjälpa till.

– Vi är en grupp personer som chattar och arbetar med det här tillsammans dag, kvällar och helger.

– Vi matchar de som kommit hit med de som erbjuder boende och hjälp. Exempelvis läkarstudenter med läkarfamilj, eller liknande. Vi tar stor stolthet i att det blir rätt, och jobbar hårt för det.

Hon berättar att det är många som har hört av sig och tackat för hjälpen.

– Det har varit det bästa betyget.

Hur hinner ni med?

– Jag jobbar annars som interims-vd på olika it-bolag, men har aktivt valt att inte ta ytterligare uppdrag just nu, så att jag kan fokusera på det här. Så jag gör det på heltid. De andra gör det här vid sidan av, och kämpar på otroligt.

Hon berättar att de kommer jobba på så länge de orkar.

– Vi tar en dag i taget, men vi hoppas också att Migrationsverket ska förstå att de behöver hitta sätt att stödja sådana här grupper.

Hon menar att man borde hitta sätt att stödja mer lokalt.

– Ja, kommunerna borde få mer makt att ta hand om de som kommit hit.

Genrebild. Bild från Norrängsgården där Danderydsborna samlade ihop förnödenheter och dylikt på bara ett par dagar till de nyanlända från Ukraina. Foto: Anton Kyhlbäck

Skärmklipp Facebook, 'Vänner till Ukraina i Norrort'. 383 kommentarer i tråden om att skänka kläder. Gruppen har flera trådar för olika välgörande ändamål. Foto: Skärmklipp

Mer om fb-gruppen

Gruppen heter 'Vänner till Ukraina i Norrort' på Facebook.

"Vi organiserar akuta boenden till nyanlända från Ukraina i Norrort och hjälper till med förnödenheter och vägledning till både nyanlända och mottagarfamiljer. Det är möjligt tack vare engagerade gruppmedlemmar som ställer upp när det behövs." skriver gruppen.

Gruppen startade 12 mars och har cirka 2200 medlemmar från bland annat Täby, Vallentuna, Österåker, Vaxholm, Danderyd, Solna, Sollentuna och Upplands Väsby.

Visa merVisa mindre