Norrort mot kval till basketettan

Basketdamerna i Norrort tog ett stort kliv mot division 1-kval efter att Eskilstuna Basket nu bestämt sig för att lämna damligan. – Vi är i en svacka, men ska öka på träningen, säger coachen Thomas Nygren.

  • Publicerad 10:46, 17 feb 2014

Eskilstuna Basket har haft en tung säsong i högsta serien och på sportslig- och ekonomisk grund fattade klubben förra veckan beslut om att inte försöka kvala sig kvar i damligan.

Med det beslutet kommer Eskilstunaklubbens andralag, division 2-konkurrenter till Norrort, inte kunna medverka i ett division 1-kval.

– Läget är identiskt för Uppsalas andralag. Så som situationen är i dag är vi enda laget av vår series tättrio som vill kvala, säger Täby/Danderydlagets coach Thomas Nygren.

Att Norrort saknar form oroar dock Nygren en aning. Gångna helgen föll tjejerna mot Uppsala. Ambitionen var att hålla nere förlusten till max 17 poängs marginal, för att sammanlagt vinna inbördes mötet. Det blev mer än så när förlustsiffrorna skrevs till 50–68.

– Att det blev 18 poängs marginal var olyckligt och trist. Tyvärr har vi haft ett par tunga veckor som vi kommit undan med då moståndarna inte räckt till. Nu hann sanningen ifatt oss och vi underpresterade ganska ordentligt. Vi var aldrig med i matchen.

Mindre än 24 timmar efter förlusten i Uppsala vann Norrort med 52–32 mot Stockholm Eagles och återtog, med fler matcher spelade än Eskilstuna och Uppsala, ledningen i norra Svealandstvåan.

För att råda bot på formsvackan laddar Thomas Nygren och lagledningen för lite tuffare träning direkt efter sportlovet. Man vill avsluta grundseriens två sista matcher, mot Akropol och Stockholm Eagles, snyggt. Och inte minst komma väl rustade till kvalet som avgörs i april-maj.

– Som sagts tidigare är kval mer än vi trodde inför säsongen. Nu lär vi gå dit och jag tror att alla vill ge det en chans. Om inte annat har vi förstått att vi är rätt bra och då är det inspirerande att avsluta säsongen med bra matcher.

Är det risk att ni också tackar nej till kval?

– Det tror jag inte. Många av spelarna går i gymnasiet och har tuffa scheman. Någon enskild kanske tycker att det blir tufft, men det stora flertalet är redo att kvala, säger Thomas Nygren.