Klockan vid Norrmalmstorg drivs nu av elektricitet. Foto: Pekka Pääkkö

Norrmalmstorg i kontakt med tiden igen

Linderoths världsunika ur har elektrifierats, enligt Stadsmuseet. "Arbetet är helt reversibelt och inga delar har tagits bort".

  • Publicerad 11:06, 22 dec 2020

Det 130-åriga uret på Norrmalmstorg stannade i början av december. Fastighetsägaren Anders Bolin sade sig vilja göra det elektriskt för att inte behöva dra upp uret varje vecka.

– Vi älskar den! Den ska inte försvinna, den har suttit där i evigheter. Men det förpliktigar höga omkostnader och finns ytterst få urmakare idag om kan sköta om uret, sade Helena Bodin, vd på Anders Bodin fastigheter som äger huset.

Norrmalmtstorg tillbaka i tiden

Som Mitt i tidigare skrivit tillverkades klockan 1891 av GW Linderoths urfabrik som låg vid Drottninggatan 28. Fabrikshuset revs 1968 och ägs sedan dess av Stadsmuseet som godkänt elektrifieringen, så länge hänsyn tas till dess kulturhistoriska värden.

En hovurmakare har varnat för att det unika urets mekanismer kan skadas, men enligt Stadsmuseet är allt bevarat.

– Vad gäller elektrifieringen av uret så ska denna redan vara genomförd enligt de uppgifter vi fått av Bodins. Arbetet är helt reversibelt och inga delar har tagits bort, säger Johanna Karlsson, chef på kulturförvaltningens enhet för samlingar.