Vaxholm är näst bäst i Sverige på att äga elbil. Vi intervjuade Axel Rydin som bor kommunen, som är helnöjd med laddstoplar vid bostaden. Foto: Åsa Sommarström

Norra Stockholm är bäst i landet på el-bilar

Danderyd, Vaxholm och Täby är bäst i klassen på att äga elbilar. Men det finns andra saker som drar ner deras betyg, enligt ny undersökning.

  • Publicerad 05:00, 6 feb 2020

Danderyd är bäst på att äga elbilar i hela Sverige. De andra Roslagskommunerna ligger inte långt efter; Vaxholm, Täby, Vallentuna och Österåker placerar sig alla på topp-tiolistan, enligt en undersökning gjord av Circle-K.

Fakta

Topplistan: Norrort bäst på att äga el-bilar.

Tittar man på antal el-bilar och laddhybrider per 1000 invånare är Danderyd bäst i landet. Så här ser rankingen ut i norra Stockholm. Nationell placering inom parantes.

Danderyd (1)

Vaxholm (2)

Täby (5)

Österåker (7)

Vallentuna (9)

Sollentuna (17)

Upplands Väsby (38)

Upplands Bro (68)

Järfälla (76)

Källa: Circle K
Visa merVisa mindre

Men när samma företag gör sitt stora el-bilsbokslut är det inte någon av dessa kommuner som toppar. I stället är det Upplands Väsby som är bäst i området. De ligger på 14 plats på Sverigerankingen.

– Vi har försökt ge en samlad bild över vad som händer, var man äger elbilar, men också vart ägandet ökar mest, vilka kommuner som har flest laddstolpar och så vidare, säger Johan Söderberg, Senior Head of Fuel på Circle-K.

Hur kommer det sig att ni gör den här undersökningen?

– Vi är i bränslebranschen. Vi och andra ser över hur vi ska kunna ge service åt dem som kör på el-också.

Varannan bil på el om tio år – 3 000 snabbladdare saknas

Vems ansvar är det att se till att fler laddställen kommer på plats? 

– Marknaden kommer att sköta det där, men kommunerna har såklart en jätteviktig roll att spela också.

Hans företag har inte satsat på lokalsamhällena i norrort, medger Johan Söderberg, men det ska vara på gång, efter att man täckt in de stora vägarna, E4:an, E20, och E18.

Fakta

Total el-bilsranking

Så här placerar sig norrortskommunerna på den nationella rankingen där man även tagit hänsyn till tillväxt av elbilar och laddhybrider, hur många laddstolpar som finns och hur det beståndet har ökat.

Upplands Väsby (14)

Danderyd (20)

Vaxholm (79)

Täby (85)

Sollentuna (122)

Järfälla (123)

Upplands-Bro (157)

Vallentuna (193)

Österåker (197)

Källa: Circle-K
Visa merVisa mindre