Grönt. Norra Rinkebygången har gjorts trevligare med nya rabatter och grönska. Foto: Lennart Johansson

Norra Stadsparken och Norra Rinkebygången har rustats upp

2018 gjordes bedömningen att Norra Stadsparken och Norra Rinkebygången behövde få sig rejäla lyft. Drygt fyra år senare är arbetena klara, utformade efter Rinkebybornas önskemål.

  • Publicerad 15:04, 30 jun 2022

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad. Foto: Pekka Pääkkö

Sedan 2018 har ett arbete med att rusta upp både Norra Stadsparken i Rinkeby och Norra Rinkebygången pågått.

Platserna var slitna, mörka och behövde fräschas till ansåg staden – och Rinkebyborna höll med.

Efter medborgarundersökningar och dialoger framkom bland annat att framför allt kvinnorna i området tyckte att miljöerna behövde bli mer trygga, samtidigt som man gärna ville ha in mer lekfullhet för de yngres skull.

– Ledorden har varit att skapa mer levande och trygga platser där det tidigare varit slutna miljöer. Norra Rinkebygången var otrevlig och det fanns inga naturliga kopplingar över till parken, som i sin tur var nedgången och kall. Nu har det tillförts grönska, ny belysning och det är enklare att förflytta sig. Det är trevligare platser att vara på, helt enkelt, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Paviljongen. Foto: Lennart Johansson

Arbetet avslutat

För några veckor sedan stod allt helt klart. Projektet har genomförts i två etapper, där den första fokuserade på Norra Stadsparken och den andra på Norra Rinkebygången.

I den första etappen fick parken nya lekplatser och öppna ytor för lek och häng, som går i färgpaletten orange, röd och rosa.

Utöver det byggdes en rosaröd paviljong, som utmärker sig i parken. Inne i den stora klossformade skapelsen finns sittplatser och belysning, som går att justera i olika färger genom ett knapptryck.

– Det är en innovativ och spännande plats som är ett direkt resultat av vad kvinnorna och barnen i området önskade, säger Daniel Helldén.

Norra Rinkebygången har fått ny markbeläggning, fler sittplatser och bättre belysning. Dessutom har träd och buskar planteras, både för att göra miljön trevligare och för att hantera dagvatten vid regn, berättar Daniel Helldén.

Hela kalaset ska ha gått på ungefär 20 miljoner kronor, slutredovisningen är inte färdig än.

Färggrannt. Norra Stadsparkens nya färgpalett går i orange, röd och rosa. Foto: Lennart Johansson

Projektet...

...har genomförs av trafikkontoret, i samarbete med Rinkeby- Kista stadsdelsförvaltning.

Det är en del av Grönare Stockholm, en satsning inom Stockholms stad för att utveckla parker och naturområden.