London som förebild. Så här är det tänkt att det ska klämmas in bostäder. Foto: TMRW

Norra Djurgårdsstaden får nya stadsvillor

Tajt och inklämt, med London, Amsterdam och New York som förebild. Så blir det när Norra Djurgårdsstaden får lyxiga parhus med friköpta tomter.

  • Publicerad 15:37, 10 jul 2018

Det är på Bobergsgatan 79 som man nu håller på att skohorna in två stycken parhus mellan två befintliga byggnader. Eller, "modernt boende i klassisk fabriksmiljö" som byggherren säljer in projektet.

Hela stadsdelen Norra Djurgårdsstaden beskrivs till det som i "ständig rörelse", "en scen för kreativa och innovativa verksamheter" och "ett nav för kultur, design och gastronomi".

Klart: Norra Djurgårdsstaden får Systembolag

Stadsvillorna ska bli så kallade äganderätter med friköpt tomt. Det är alltså inte en traditionell bostadsrättsförening utan köparen äger hus, fastighet och mark, en boendeform som det inte byggts nytt av i Stockholm på närmare 100 år.

Varje bostad blir på 240 kvadratmeter fördelade på fem rum och kök. Takterass och uteplats blir på cirka 25 kvadratmeter stycket. Prislappen på Granithusen, som projektet heter? Väldigt oklar än så länge. Men enligt byggherren Åke Sundvall kommer husen att "sticka ut i pris".

Dags att döpa om Norra Djurgårdsstaden?