UNGA INVESTERARE. Iman och Suad Habib är i full färd med att överlägga vilka företag de vill investera i, som en del i det omvända draknästet. Foto: Albin Tingstedt

Norra Botkyrkas draknäste vänder upp och ner på makten

I SVT:s Draknästet försöker entreprenörer sälja in sina affärsidéer inför en jury med kräsna investerare. I Alby vänder vi på steken. Här är det etablerade företag som tävlar om ungdomarnas miljoner.

  • Publicerad 10:48, 9 sep 2022

Med fem miljoner kronor till sitt förfogande sitter elva ungdomar redo att investera. Mittemot sitter de sex företagare som snart ska pitcha sina företag, allt från en journalist som vill satsa på unga i förorten till en mångmedaljvinnare i brasiliansk jiu jutsu som vill engagera tjejer i kampsport.

Och trots att det står mycket på spel, är stämningen knappt nervös. Framförallt inte bland de unga investerarna.

– Om det är nervöst? Nej, det skulle jag nog inte säga. Det är ju inte jag som har alla ögonen på mig i dag, så det är skönt. Det ska snarare bara bli kul, säger 25-åriga Suad Habib som är en av de elva investerarna för dagen.

Hålllbarhet

Och så drar det igång.

Varje pitchare får fem minuter på sig att sälja in sitt företag och varje pitch följs av en frågestund med max tre frågor.

Snart är det Amal Abdallas tur. Hon ska pitcha sitt revisorföretag Deloitte.

När frågestunden drar igång är Suad Habib snabbt på bollen.

– Hur arbetar ni med hållbarhet? frågar hon.

PITCH. Deloittes Amal Abdalla försöker sälja in sitt företag till de elva unga investerarna. Foto: Albin Tingstedt

– Vi erbjuder företag tjänster där de kan se över sina hållbarhetsstrategier. Men vi skriver också rapporter om hållbarhet som vi sedan publicerar, svarar Amal Abdalla.

Suad Habib verkar nöjd där, och lämnar över ordet till nästa frågeställare. När hälften av pitcharna är klara är det paus.

– Det känns bra så här långt, och jag tror att jag har kommit in i en investerares tankesätt. Jag tänker på vilka företag som kan få mina pengar att växa samtidigt som de brinner för mina frågor om mångfald, jämställdhet och hållbarhet. Men jag får en bra känsla av alla, så det här kommer bli svårt, summerar Suad Habib så här långt.

Överläggning och resultat

När de sista pitcharna är klara är det dags för överläggning: hur ska de unga investerarna använda sina pengar? Suad har parats ihop med Iman och efter några minuter känner de sig klara.

Samtidigt är det nervöst hos pitcharna.

– Nu är det nervöst. Men jag tycker att mitt föredrag gick bra, så jag hoppas på topp tre, säger Amal Abdallas.

Till sist är det dags för ungdomarna att fördela sina miljoner. De går upp i grupper om två. Mest pengar från Suad och Iman fick Sandra Kinnaman Nordström från The Good Talents och Faizal Luttamaguzis Wooden bike, 1 500 000 kronor vardera. Som enda investerare valde de också att lägga pengar i Deloitte: 500 000 kronor.

– Jag ska ju ha praktik där som börjar redan på måndag. Så jag var tvungen att ge lite. För att smöra, säger Suad.

Lyckat

Dagen blev lyckad, menar Najat Abbas, verksamhetschef för The Good Talents.

– Det har verkligen gått jättebra! Tanken med det här var ju att visa vikten av representation och mångfald inom näringslivet, samtidigt som vi stärker våra ungdomar genom att visa dem att det är okej att våga ta plats och att de också kan om de vill, säger hon.

TACKSAM. Suad Habibs lag var det enda som investerade i Deloitte. Foto: Albin Tingstedt

Omvända draknästet

Det omvända draknästet är en del av The Good Talents program Business talents där ungdomar i socioekonomiskt eftersatta områden får möjlighet att lära sig om hur man startar företag, idéutvecklar och analyserar marknaden. I år medverkar elva ungdomar från både Botkyrka och Huddinge.

Projektet avslutas med att ungdomarna får tre månaders betald praktik på flera företag.

Business talents drivs tillsammans med företagen Verdane och Deloitte.

Visa merVisa mindre