Sorg. Många samlades idag på minnesstunden Foto: Sacharias Källdén

Norra Botkyrka sörjer sin förlorade dotter

Hon verkar ha varit på fel plats vid fel tidpunkt, den 12-åriga flicka som sköts till döds i Hallunda natten mot söndagen. I dag samlades området på brottsplatsen för att minnas, sörja och försöka förstå.

  • Publicerad 18:34, 3 aug 2020

Många tonåringar och barn finns bland det hundratal personer som samlats utanför Shell-macken på Sankt Botvids väg, intill E4:an i Hallunda, för att hedra den 12-åriga flicka som natten till söndagen fick sitt liv förkortat av en kula som av allt att döma inte var menad för henne. Klasskamrater och vänner sitter längs trottoarkanten i tårar, intill marschallerna som formar ett hjärta.

– Hon stod alltid upp för folk hon brydde sig om, alla älskade henne, säger flickans vän Selin, och stryker snabbt undan envisa tårar.

– Vi alla saknar henne. Hon hade många vänner. Hon är jättesaknad, säger hon.

Rösten spricker. En vän kramar om henne, och snart kommer en till, och en tredje. Selin är inringad.

Efter sommarlovet skulle flickan vars minne hedras ha börjat i sjuan. Nu skriver en tonårsflicka hennes namn i levande ljus på parkeringsplatsen där hon miste livet. Blommor och avskedsbrev tornar upp sig.

Några tjejer går fram och skriver flickans namn i värmeljus. Foto: Sacharias Källdén

Alicia, Jainaba, Valentina och Selin är här för att hedra minnet av sin vän. Foto: Sacharias Källdén

"Redan från dagis måste vi lägga en grund för barnen som annars hamnar i kriminalitet. Det här är en fråga om resurser", säger Lotta Olsson. Foto: Sacharias Källdén

Macken ligger precis intill ett bostadsområde och enligt uppgifter till SVT var flickan på en promenad med sin hund när skottlossning började. Flera medier har rapporterat om att skjutningen var en del av en intern konflikt om narkotikahandeln i Botkyrka.

– Jag skiter fullständigt i att hon var ute sent på natten. Det får inte gå till såhär, säger Lotta Olsson.

– Jag kom hit idag för att min gräns är nådd. Hon är inte det första oskyldiga offret. Det har gått alldeles för långt och det är en fråga om resurser. Det är dags nu att ge polisen de resurser de behöver.

Vit kombi efterlyses efter dödsskjutningen

Enligt lokalpolisen David Tegnér är arbetet med de kriminella nätverken i Botkyrka ett viktigt fokus för polisen.

– Vi är ofta i norra Botkyrka, aldrig långt härifrån. Vi vill att kriminella nätverk ska känna att vi flåsar dem i nacken. Men min åsikt är att polisutbildningen måste förlängas så att man är mer självsäker som polis, säger han.

Intill minnesplatsen står en grupp vänner till flickan och formulerar ett brev tillsammans på ett plakat, de skriver: "Du fanns där för alla och gav din kärlek till oss! Du är på en säkrare plats nu älskling."

Skolan rustar för svår höst

Om ett par veckor skulle Freinetskolan Kastanjen slå upp dörrarna för sina cirka 200 elever igen efter ett långt sommarlov. Som vanligt planerade lärarna och skolledningen att välkomna dem tillbaka med festligheter och tårta.

Det var innan en kula tog en av deras elever ifrån dem.

Vid den minnesstund som i dag hölls på platsen var många av hennes skolkamrater och personal från skolan där.

– Vi mår inte så bra, det är fruktansvärt det som hänt. Vi är en liten skola så de allra flesta kände henne och jag själv hade en personlig relation till henne. Hon var en väldigt glad och öppen person som inte lämnar någon oberörd, säger skolans rektor Maria Nordheden Gard.

Fler än hundra personer samlades kring marschallerna som formar ett hjärta. Foto: Sacharias Källdén

12-årig flicka skjuten till döds i Hallunda

Hon kunde själv inte närvara men har ägnat de här dagarna till att prata med alla i personalen och samordna skolans krafter för att kunna ta emot de sörjande eleverna.

– I dag öppnade vi förskolan och fritids efter fyra veckors sommarstängt. Även de små barnen blir påverkade av sånt här. Så vi har förberett för samtal med dem i dag. Och skolkurator och lärare har varit på plats för att ta emot elever som eventuellt dyker upp, säger hon.

Katastrofgrupp aktiverad

Botkyrka kommun har med anledning av händelsen aktiverat sin POSOM-grupp, kort för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer. Den arbetar uppsökande för att ta emot och besvara Botkyrkabornas frågor.

Utöver det erbjuds stöd i olika former, bland annat kuratorer på Musikhuset Norsborg och samtalsstöd i Ljusets kyrka på Tomtbergavägen 16 (se faktaruta nedan för fler stödmöjligheter).

– Det är onaturligt när barn rycks ifrån oss särskilt under såna här omständigheter. Vi kommer fortsätta ha stödlinjerna öppna så länge vi ser att det finns behov, säger Pernilla Vera Jr, säkerhetschef i Botkyrka kommun.

Foto: Sacharias Källdén

Behöver du stöd?

Botkyrka barntelefon (för barn och unga i behov av stöd): 020-50 40 22

Socialtjänstens samtalsmottagning (för vuxna i behov av stöd): 08-530 623 60

Freinetskolan Kastanjen har personal på plats hela veckan klockan 09–15.

Kuratorer från Karsbyskolan finns att prata med på fritidsklubben Musikhuset Norsborg varje dag klockan 09–16.

Ring kuratorerna: Arman Hoque 070-886 11 04 och Cem Atci 070-886 12 10.

Botkyrka kommun arbetar också uppsökande och finns tillgängliga med samtalsstöd i Ljusets kyrka på Tomtbergavägen 16 i Hallunda.

Visa merVisa mindre