Foto: Mostphotos

Norovirus slog ut en tredjedel av Sofiebergsskolan

Ett rejält magsjukeutbrott har härjat på Sofiebergsskolan. Ungefär en tredjedel av lärarna och eleverna har varit hemma och kräkts. – Det var ett så kallat norovirus som slog till. Det är väldigt smittsamt, säger Per Follin, enhetschef på Smittskydd Stockholm.

  • Publicerad 09:04, 20 maj 2016

Antalet elever och lärare på Sofiebergsskolan har den gångna veckan varit betydligt färre än vanligt. Redan i lördags insjuknade de första i magsjuka och under måndagen var en tredjedel av eleverna och lärarna borta från skolan.

Södertörns miljö och hälsoskyddsförbund och Smittskydd Stockholm har arbetat tillsammans för att hitta en källa till utbrottet. På fredagseftermiddagen var analysen klar:

– Vi har fått bekräftat misstanke om så kallat Norovirus, ett typiskt vinterkräkvirus. Det är väldigt smittsamt och finns i stora mängder i omgivningen när någon kräks eller har diarré. Viruset kan sedan leva vidare och smittas indirekt. Det behövs bara små, små mängder, säger Per Follin enhetschef på Smittskydd Stockholm.

Den gemensamma nämnaren för alla som insjuknat är att de under fredagen ätit i skolrestaurangen. Men det behöver inte betyda att någon som befunnit sig i matsalen nyligen kräkts. Enligt Per Follin kan smittan gott och väl ha kommit till skolan med något i maten.

Det enda positiva med noroviruset är att sjukdomen som det orsakar är snabbt övergående.

– Man får kraftiga kräkningar, men efter något dygn är man frisk igen – men man blir medtagen, säger Per Follin.

På Sofiebergsskolan fick man snabbt organisera om sig för att klara den stora lärarfrånvaron.

– Jag har ju klarat mig, så jag har undervisat i två dagar. Vi har också gjort två klasser till en. Men på torsdagen var i alla fall nästan all personal tillbaka, säger Therése Wallén, rektor på skolan.