Proverna analyseras vid Karolinska universitetslaboratoriet. Foto: Mostphotos

Normala cellprover visade på cancerrisk

Över 100 kvinnor fick felaktiga besked vid screening för livmoderhalscancer. Enligt svaren var proverna normala – men kontroll visade på cellförändringar.

  • Publicerad 20:44, 20 okt 2018

105 kvinnor i Stockholm och på Gotland som fått cellprov tagna under 2016 och 2017 har fått besked om att det svar de tidigare fått, om att deras cellprov var normalt, inte stämmer, uppger SVT.

– De har nu kallats till en ny provtagning, säger Mikael Björnstedt, chef för klinisk patologi och cytologi vid Karolinska universitetssjukhuset, till Mitt i.

Vid cellprov, som görs hos barnmorska eller gynekolog, tas ett prov från livmoderhalsen. Provsvaren analyseras sedan manuellt i laboratorium.

Det är Karolinska universitetslaboratoriet som tar hand om alla analyser i Stockholms läns landsting och Region Gotland.

9 000 prover kontrollerades igen

Det var vid en rutinkontroll som man såg att provsvaren från en diagnostiker innehöll en något lägre andel cellförändringar. Då valde man att kontrollera samtliga prov som denne analyserat, totalt  9 000 cellprov.

– Vi har ett kontrollsystem som påvisar om det finns några avvikelser. Vi gör allt som står i vår makt för att garantera patientsäkerheten, och kan konstatera att vi har ett bra säkerhetssystem, säger Mikael Björnstedt.

Det är en försiktighetsåtgärd

Mikael Björnstedt

Av de 9 000 extrakontrollerade proverna var det 105 som visade på cellförändringar, och där provet nu måste göras om.

– Jag har full förståelse och respekt för om kvinnorna blir oroliga och tycker det är obehagligt. Men det är en försiktighetsåtgärd, säger han.

Bättre analys

Karolinska universitetslaboratoriet är ett nationellt och internationellt referenslaboratorium för analys av humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka cellförändringar. 

Sedan 2017 görs här en känsligare analys från cellprovtagningarna, något som ännu inte införts i hela Sverige.

 

I våras larmades om att antalet fall av livmoderhalscancer ökat på flera håll i landet. Det som var anmärkningsvärt med fallen var att cellproverna visat normala värden.

Det utreds av forskare vid Nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention vid Karolinska i Huddinge.

100 kvinnor drabbas

Inget tydde då på någon ökning av cancerfallen i Stockholms län. Här drabbas cirka 100 kvinnor årligen av livmoderhalscancer. Antalet för hela Sverige är 550.

Alla kvinnor mellan 23-60 år kallas regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Nytt för i år är att kvinnor som länge uteblivit från provtagning får provtagningskit skickade hem till sig.

Fakta

Cellförändringar är inte lika med cancer

Cellförändringar i livmoderhalsen beror för det mesta på en virusinfektion.

Den vanligaste typen av cellförändringar läker av sig själv.

Cellförändringar är inte en sjukdom i sig men kan vara ett förstadium till livmoderhalscancer.

Den typ av cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer kan tas bort genom en enkel operation.

 

Källa: 1177 Vårdguiden
Visa merVisa mindre