Rickard Norling sist det begav sig i AIK. Nu återvänder 44-åringen från Järfälla till Solnaklubben och kastas rakt in i hetluften på måndag i derbyt mellan AIK och Djurgården på Friends. Foto: Pekka Pääkkö

Norling från Barkarby tar över AIK

Hans fotbollsfilosofi grundades i IK Bele. Nu tar Barkarbybon Rikard Norling över som tränare i AIK. – 25-åring sist, 45-åring nu, det som inte har förändrats är känslan av stolthet jag känner att vara en del av AIK, säger han till aik.se.

  • Publicerad 15:49, 13 maj 2016

Efter ett par dagars vilda spekulationer i media kom beskedet under fredagen.

AIK:s chefstränare Andreas Alm får gå och ersätts av publikfavoriten Rikard Norling.

Den 44-årige Barkarbybon återvänder till klubben han kom till som tipselittränare 1996, och ledde som chefstränare mellan 2005 och 2008.

Han kommer närmast från norska Brann som gav honom sparken för cirka ett år sedan.

AIK och Rikard Norling har skrivit ett avtal som sträcker sig över säsongen 2019.

– 25-åring sist, 45-åring nu, mycket har hänt på 20 år. Det som inte har förändrats är känslan av stolthet jag känner att vara en del av AIK, säger Rikard Norling till aik.se.

Enligt AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström har Norling vid sidan av sin tränarkompetens en stor passion för klubben.

– Han har utvecklat sitt ledarskap och sin filosofi på ett sätt som gör att han kommer att utveckla den grund som idag finns i AIK, säger Björn Wesström till aik.se

Skadebekymmer satte stopp för Rikard Norlings spelarkarriär när han var runt 20.

Första tränaruppdraget på seniornivå fick han redan som 22-åring – i moderklubben IK Bele.

I en tidigare artikel i Mitt i Järfälla har han berättat om hur hans fotbollsfilosofi tog fart hemma i Järfälla.

”Min pappa tränade mig tills jag lämnade Bele, från det att jag började i knatteskolan tills jag blev 16 år, så det fanns väl där hela tiden. Man iakttog hur han flanerade och ledde träningar så det blev en naturlig del av min uppväxt”, sa Rikard Norling.

Som tränare har han på meritlistan ett SM-guld med AIK 1998, som assisterande till Stuart Baxter.

Som huvudansvarig har han aldrig nått hela vägen. Närmast kom han år 2006, då AIK bara slutade en poäng bakom seriesegrande Elfsborg.

Rikard Norling går rakt in i hetluften och gör sin första match som chefstränare på måndag då AIK inför storpublik tar emot Djurgården hemma på Friends Arena.