Fanbärare. Anton Bjuhr från Gastrologik är en av stjärnkockarna som vill lyfta fram det hållbara nordiska köket under den gastronomiska festivalen Stars du Nord. Foto: Karin Nilsson

Nordiska stjärnkockar till Saluhallen

Nordiska smaker och hållbarhet – det är huvudingredienserna i en ny matfestival som samlar stjärnkockar och vinmakare från hela Norden. Och allt börjar i Östermalms saluhall.

  • Publicerad 08:39, 20 okt 2021

Den 25 oktober är det premiär för en ny gastronomisk festival – Stars du Nord. I år deltar tio nordiska kockar från restauranger med stjärnor i Guide Michelin, men också nordiska vinproducenter och bolag inom matteknologi.

– Det här är ett svenskt initiativ, den första upplagan går i Stockholm, men sedan kommer festivalen att arrangeras i en ny nordisk stad varje år, säger Caroline Thörnholm, grundare och vd för arrangören Swede Concept.

Meny på svinn

Syftet är att marknadsföra det nordiska köket internationellt, framför allt när det kommer till hållbarhet och matsvinn. Det demonstreras bland annat genom en meny som baseras på svinn från tidigare sittningar.

– Vi behöver alla ta vårt ansvar och bidra till en bättre och hållbar gastronomisk framtid. Tillsammans gör vi skillnad och det är av största vikt att vi i Norden står enade för att fantastisk mat och dryck kan och bör göras med respekt för vår framtid, säger Anton Bjuhr, krögare på restaurang tvåstjärniga Gastrologik, i ett pressmeddelande.

Det blir också en avsmakningsmeny på en än så länge hemlig ort där var och en av de tio kockarna bidrar med en rätt, och en invigningsmiddag i Östermalms saluhall.

Program och biljetter finns på Stars du Nords hemsida.

10 stjärnkockar från Norden

Sverige
Anton Bjuhr, Gastrologik **
Jacob Holmström, Gastrologik**
Johan Björkman, Koka *
Jonas Larsson, Koka*
Tea Malmgård, DoMa & Bar DoMa

Finland
Eero Vottonen Palace *
Tommi Tuominen, Finnjävel*

Norge
Christopher Davidsen, Speilsalen *
Mikael Svensson, Kontrast *

Danmark
Nick Curtain, Alouette*

Island
Gunnar Karl Gíslason, Dill *

Visa merVisa mindre