Den 25 oktober är det premiär för en ny gastronomisk festival – Stars du Nord. I år deltar tio nordiska kockar från restauranger med stjärnor i Guide Michelin, men också nordiska vinproducenter och bolag inom matteknologi.

– Det här är ett svenskt initiativ, den första upplagan går i Stockholm, men sedan kommer festivalen att arrangeras i en ny nordisk stad varje år, säger Caroline Thörnholm, grundare och vd för arrangören Swede Concept.

Meny på svinn

Syftet är att marknadsföra det nordiska köket internationellt, framför allt när det kommer till hållbarhet och matsvinn. Det demonstreras bland annat genom en meny som baseras på svinn från tidigare sittningar.

– Vi behöver alla ta vårt ansvar och bidra till en bättre och hållbar gastronomisk framtid. Tillsammans gör vi skillnad och det är av största vikt att vi i Norden står enade för att fantastisk mat och dryck kan och bör göras med respekt för vår framtid, säger Anton Bjuhr, krögare på restaurang tvåstjärniga Gastrologik, i ett pressmeddelande.

Det blir också en avsmakningsmeny på en än så länge hemlig ort där var och en av de tio kockarna bidrar med en rätt, och en invigningsmiddag i Östermalms saluhall.

Program och biljetter finns på Stars du Nords hemsida.