Allt fler bankkontor stängs. På Kungsholmen har minst fem kontor stängt de senaste åren. Foto: Pekka Pääkkö

Nordea tömmer bankfacken

Kunder kommer inte längre att kunna förvara värdesaker hos banker, som avvecklar bankfacken i takt med att kontoren läggs ned.

  • Publicerad 13:12, 6 nov 2020

De senaste sex åren har nästan var tredje bankkontor lagts ned i Sverige.

Vissa av Nordeas kontor i Stockholm har bankfack, men banken har meddelat att man inte längre öppnar några nya. En avveckling har påbörjats, även i Stockholm.

"Detta då vi anpassar oss till den efterfrågan som vi ser hos våra kunder, och mycket av det som traditionellt har förvarats i bankfack, t.ex. dokument som aktiebrev eller pantbrev, kan nu förvaras digitalt. Vi kommunicerar detta till berörda kunder i god tid innan den planerade förändringen. För de kunder som önskar ett alternativ till bankfack har vi upprättat avtal med företag som erbjuder alternativa tjänster till rabatterade priser för våra kunder", skriver Nordeas presskommunikatör Mikaela Östman i ett mejl.

Värdefulla säkerhetsskåp

Även andra banker drar ner på hanteringen av fysiska värdesaker. Bankvalven och facken är kostsamma för bankerna, och likt kontanthantering ökar risken för rån.

Danske bank erbjuder inte bankfack på något av sina tre kontor i Stockholm och slutade med kontanthantering för många år sedan, enligt bankens presstalesperson Anna Sundblad.

Hälften av Seb:s 24 kontor i Stockholm har bankfack, men i ett mejl skriver bankens pressansvarige Niklas Magnusson att "antalet kontor som tillhandahåller dessa tjänster har minskat de senaste åren på grund av en markant nedgång i efterfrågan".

På sin hemsida skriver Nordea att "säkerhetsskåp i hemmet är ett bra alternativ för att förvara värdesaker i".