Jonas och Nora Engelblom vill att krogen ska vara som öbornas vardagsrum. Foto: Anna Wilson

Noras krog är Storholmsbornas nya vardagsrum

Nora Engelblom bytte jobbet Stockholms nöjeskvarter mot egen sjökrog hemma på Storholmen. – Jag ville att det här skulle bli öbornas vardagsrum och det har det blivit, säger hon.

  • Publicerad 10:04, 6 jul 2018

Strax norr om Lidingö ligger Storholmen. För den som med egen båt tar det under 20 minuter till Nybrokajen i Stockholm. Ändå får den som promenerar på öns grusvägar och kikar in i blommiga trädgårdar och verandor med snickarglädje känslan av att vara långt ute i skärgården. Här driver Nora Engelblom sedan i höstas Storholmens sjökrog.

– Jag har bott på ön i 13 år och vet precis vad öborna vill ha, säger hon.

Barnen få jobb extra

Nora Engelblom har varit i krogbranschen länge. Hon har varit driftsansvarig på Café Opera, är utbildad sommelier och har drivit egen vinimportfirma. Men framförallt är hon en hängiven Storholmsbo. Så när den förra ägaren av krogen ringde upp och frågade om hon vill ta över var svaret självklart.

– Det här kunde bara bli roligt! Jag vet jag att jag verkligen kan det här, säger hon.

Till sin hjälp har hon maken Jonas, barn, bonusbarn och barnens kompisar som också kan få chans att jobba extra.

– Det är litet italian, familystyle, säger Nora.

Runt hörnet finns krogens egen glasskiosk. Sara Tessem har skopat upp en kula jordgubbsglass.

Men maten är inte italiensk. Här serveras pannbiffar, skagenröra, strömming som fiskats kring ön och lemonad som en öbo kokat.

– Det ska var bra skärgårdskäk med fina råvaror. Jag har ett enormt intresse för mat och dryck. Och jag gillar människor, säger Nora.

Blandade gäster

När Mitt i besöker krogen ska en tonårsfamilj fira födelsedag, ett par killar som kommit med båt och någon som vill ta ett glas rosé i solen. Nora Engelblom tar sig tid att småprata med alla.

På krogen tar hon emot både Storholmsbor och andra gäster.

Men Nora är också en del av gemenskapen bland de cirka 85 bofasta familjerna på ön.

– Till exempel bjöd vi in alla politiker från Lidingö. Det var flera av dem som aldrig varit här. Att bo på Storholmen handlar om att hjälpa varandra. Om man bor inne på Lidingö är det kanske en självklarhet att gatorna blir plogade på vintern, så är det inte här. Här måste vi fixa sådant tillsammans.

Fakta

Hur kommer man hit?

Till Storholmen kan man komma på flera sätt:

Reguljärbåt: Waxholmsbolagets båtar går från Ropsten, eller Lidingö, Mor Annas brygga.

Båttaxi: Storholmens sjötaxi.

Egen båt: Utanför Storholmens sjökrog kan man lägga till vid bryggan på boj.

Visa merVisa mindre

Fakta

Storholmen

Storholmen är en ö i Lidingö kommun och en av Storholmsöarna; Storholmen,Tistelholmen, Svanholmen, Äggholmen och Bastuholmen.

Den är ungefär lika stor som Gamla stan och cirka 85 bofasta familjer bor här (148 personer 2010, enl. SCB). Många bor också här sommartid.

Två kända byggnader är punschfabrikör Cederlunds Villa Storholmen och den spöklikt förfallna, slottsliknande Villa Kassman.

Visa merVisa mindre