Nomineringsgrupper delar ut valsedlar trots avrådan

Den 19 september är det dags för kyrkoval. I år har valnämnden i Sollentuna församling rekommenderat att ingen ska dela ut valsedlar vid vallokalerna för att undvika smittspridning av covid-19. Men minst två nomineringsgrupp kommer att ignorera valnämndens rekommendation, vilket får bland andra Socialdemokraterna att reagera.

  • Publicerad 14:43, 14 sep 2021

Det är ett gentlemans agreement.

Det var S som på valnämndens sista möte inför valet väckte förslaget om att skippa utdelning av valsedlar i årets kyrkoval.

– Det är viktigt att vi som kandidater i ett demokratiskt val agerar förnuftigt och undviker alla risker till ökad smittspridning, säger Mette Hildingsson, gruppledare för Socialdemokraterna.

Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, motsatte sig en rekommendation, men ingen av de sex andra nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkovalet i Sollentuna opponerade sig.

Borgerligt Alternativ svängde

Men efter mötet har Borgerligt Alternativ bytt fot och ska nu dela ut valsedlar på söndag, i strid mot valnämndens rekommendation.

– Ärendet kom på bordet plötsligt och jag tyckte det var bra då, men sedan tog jag upp frågan i min grupp och de tyckte att vi har haft så lite kontakt med väljarna att vi ska ta chansen nu, säger Birgitta Schwinn, som kandiderar för Borgerligt Alternativ och är valnämndens ordförande.

Bernt Josephson, gruppledare för Centerpartiets nomineringsgrupp, tycker att det är märkligt agerat.

– Det är ett gentlemans agreement, att följa ett beslut som de själva har varit med att fatta, säger han.

Men så ser inte Birgitta Schwinn på saken.

– Vi tog inget beslut utan en rekommendation bara, säger hon.

"Finns kanske andra skäl"

Posk:s Kristofer Runow tycker att frågan väcktes hastigt och sent.

– Pandemin har varit känd i ett och ett halvt år. Valnämnden hade kunnat väcka den här frågan mycket tidigare. Men det kan finnas andra skäl till detta, en del grupper kanske saknar folk som vill stå vid vallokalerna, säger han.

Kristofer Runow tycker att väljarna är värda att mötas av annat än en dörr eller en kö till vallokalen.

– Därför kommer vi stå och välkomna dem på valdagen, säger han.

FISK och SD följer rekommendationen

FISK, Fria liberaler i Svenska kyrkan, och SD har liksom S och C bestämt sig för att följa rekommendationen och inte ha någon utdelning av valsedlar på söndag.

Hur den sjunde nomineringsgruppen, Frimodig kyrka, gör är oklart. Fredrik Ehmer, gruppens kontaktperson, hade inte nåtts av information om valnämndens rekommendation när Mitt i ringde upp honom.

– Vi hade planerat att stå på några olika ställen, säger han.

Ett val på tre nivåer

I kyrkovalet den 19 september kan du som har fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan vara med och påverka hur kyrkan ska styras. Valet sker på tre nivåer.

Kyrkofullmäktige: Styr församlingens arbete, vars grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.

Stiftsfullmäktige: Styr det lokala stiftets arbete. Det kan handla om att stötta församlingars arbete, ge råd och stöd i teologiska frågor, bidrag till att renovera och förvalta kyrkor, textilier och konst.

Kyrkomötet: Svenska kyrkans högsta beslutande organ som beslutar i frågor som handlar om Svenska kyrkans regelverk, kyrkoordningen. Till exempel frågor som rör kyrkohandboken (beskriver hur gudstjänster ska firas) och psalmboken.

Drygt 19 procent av de röstberättigade i Sverige röstade i kyrkovalet 2017. Det var då det högsta valdeltagandet i procent sedan 1934.

Visa merVisa mindre

POSK störst i Sollentuna

I kyrkovalet röstar man på nomineringsgrupper. Det är grupper eller sammanslutningar som formerats för att delta i kyrkovalet.

I Sollentuna ställer sju nomineringsgrupper upp i valet till Kyrkofullmäktige: Arbetarpartiet Socialdemokraterna, Borgerligt Alternativ, Centerpartiet, FISK (Fria liberaler i Svenska kyrkan), Sverigedemokraterna, Frimodig kyrka och POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan).

I förra kyrkovalet i Sollentuna fick POSK flest röster (48 procent), följt av Socialdemokraterna och Borgerligt Alternativ.

Här kan du läsa om nomineringsgruppernas ståndpunkter i viktiga frågor.

Visa merVisa mindre

Knarkpåverkad 17-åring stoppades på vattenskoter

Nyheter Får 1 500 kronor i böter En 17-åring från Sollentuna åkte fast då han körde vattenskoter efter att ha rökt cannabis. Det skedde i juni, vid Hornsbergs strand inne i stan. Nu har City åklagarkammare fastställt att han ska...fredag 22/10 14:40