Det var S som på valnämndens sista möte inför valet väckte förslaget om att skippa utdelning av valsedlar i årets kyrkoval.

– Det är viktigt att vi som kandidater i ett demokratiskt val agerar förnuftigt och undviker alla risker till ökad smittspridning, säger Mette Hildingsson, gruppledare för Socialdemokraterna.

Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, motsatte sig en rekommendation, men ingen av de sex andra nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkovalet i Sollentuna opponerade sig.

Borgerligt Alternativ svängde

Men efter mötet har Borgerligt Alternativ bytt fot och ska nu dela ut valsedlar på söndag, i strid mot valnämndens rekommendation.

– Ärendet kom på bordet plötsligt och jag tyckte det var bra då, men sedan tog jag upp frågan i min grupp och de tyckte att vi har haft så lite kontakt med väljarna att vi ska ta chansen nu, säger Birgitta Schwinn, som kandiderar för Borgerligt Alternativ och är valnämndens ordförande.

Bernt Josephson, gruppledare för Centerpartiets nomineringsgrupp, tycker att det är märkligt agerat.

– Det är ett gentlemans agreement, att följa ett beslut som de själva har varit med att fatta, säger han.

Men så ser inte Birgitta Schwinn på saken.

– Vi tog inget beslut utan en rekommendation bara, säger hon.

"Finns kanske andra skäl"

Posk:s Kristofer Runow tycker att frågan väcktes hastigt och sent.

– Pandemin har varit känd i ett och ett halvt år. Valnämnden hade kunnat väcka den här frågan mycket tidigare. Men det kan finnas andra skäl till detta, en del grupper kanske saknar folk som vill stå vid vallokalerna, säger han.

Kristofer Runow tycker att väljarna är värda att mötas av annat än en dörr eller en kö till vallokalen.

– Därför kommer vi stå och välkomna dem på valdagen, säger han.

FISK och SD följer rekommendationen

FISK, Fria liberaler i Svenska kyrkan, och SD har liksom S och C bestämt sig för att följa rekommendationen och inte ha någon utdelning av valsedlar på söndag.

Hur den sjunde nomineringsgruppen, Frimodig kyrka, gör är oklart. Fredrik Ehmer, gruppens kontaktperson, hade inte nåtts av information om valnämndens rekommendation när Mitt i ringde upp honom.

– Vi hade planerat att stå på några olika ställen, säger han.