Noll koll på ridning – här finns hjälp att få

Nu är det åter dags för nybörjarkurs för vuxna hos Upplands-Bro Ryttarförening. en efterlängtad kursstart, både för elever och förening.

  • Publicerad 11:54, 3 sep 2018

Det där att lära sig nya saker som vuxen är inte alltid så lätt. Det kan vara svårt att våga ta steget, men också svårt att hitta kurser då de ofta är anpassade till barn och ungdomar.

Därför startar nu Upplands-Bro ryttarförening åter en nybörjarkurs för vuxna. Agneta Dahlöf är ridskolechef.

– Det var några år sedan nu men äntligen fick vi en ledig tid som passade, säger hon.

Eleverna kommer få lära sig att leda hästen, sätta på sadel och träns och få koll på det viktigaste i kommunikationen med hästen.

Ny värld

Till slut kommer de sitta där på hästryggen och känna den varma kroppen och de starka musklerna under sig. Redo att upptäcka världen från ett helt nytt perspektiv.

För det är något speciellt att se världen från hästryggen.

Vilda djur reagerar annorlunda på en häst, jämfört med en människa. Hästen hittar stigar du själv inte hade valt och du sitter ju också en bra bit upp från marken och ser alltså andra saker.

Viktigast att ha roligt

Agneta Dahlöf menar att ridningen är bra på många sätt. Det är fysiskt krävande och man lär känna både djur och människor.

– Det är fint att göra något fysiskt tillsammans med andra människor, sen går man ju över artgränser och lär känna ett djur och hur man kommunicerar med det. Det kan vara jätteskönt att få stå och snacka lite med en häst och inte alltid med en människa, säger hon.

Många av de som kommer till nybörjarkurserna för vuxna har ofta väntat länge på tillfället, så det viktigaste är att man har roligt säger Agneta.

– Här kan man släppa allt annat i vardagen. Och inte kolla på mobilen. Det kommer alla typer av människor hit och det här ska vara en plats för alla.