Skejtare. Trots att Fredrik Lindstål skejtar en hel del lär han inte skejta in i Stadshuset: "Jag har till och med köpt en extra stor väska att ha den i så att det inte syns. Det känns liksom för lökigt bara". Foto: Sacharias Källdén

Nöjes-entreprenör tar över som borgarråd

Han har valkampanjat i ett svartbygge vid Hornstull, förespråkat lagliga graffitiväggar trots alliansens nolltolerans och fört en aktiv kamp mot stadens krångliga byråkrati. 1 april intar Centerns udda fågel Fredrik Lindstål själv nu Stadshuset som arbetsmarknads- och integrationsborgarråd.

  • Publicerad 11:39, 20 mar 2019

– Det känns skitkul. Min enda tvekan var att jag egentligen aldrig sökt politiken som en karriär. Men på det här sättet har jag puttat mig själv över kanten när det gäller den biten, helt klart, säger Fredrik Lindstål och skrattar.

När partikamraten Karin Ernlund blir föräldraledig är det han som kliver in på posten. Förutom att Lindstål var tidig motståndare till parti- och allianskamraternas nolltolerans mot graffiti, har han tidigare främst gjort sig känd som C-politikern som försökt göra staden lite roligare – och som kritiserat det stelbenta systemet. Något han själv konfronterats i sin roll som entreprenör, främst som drivande bakom föreningen Glad Stad som bland annat arrangerar Hornstulls Marknad.

– Vi har generellt ett bra regelverk i Stockholm men man måste vara väldigt insatt för att kunna använda det. Det är som att ha ett jättekul sällskapsspel som ingen orkar spela för att de inte fattar. Reglerna för markupplåtelse är exempelvis bra, men bruksanvisningen är för krånglig. Jag tycker att det är kul att bo i en stad som funkar rätt så bra, men den funkar inte rätt så bra för alla.

Söderbor får mer makt över stadsdelen

Ovan. Entreprenören har fortfarande svårt att se sig som politiker. "Jag hörde min 14-åriga dotter prata om mig som politiker häromdagen. Det var speciellt. Men kändes okej ändå". Foto: Sacharias Källdén

Med tiden har Fredrik Lindstål fått större förtroende och flera poster. Den nya rollen vill han framförallt använda till att förenkla och tillgängliggöra stadens regelverk för att fler ska använda sig av det.

– Ett stort problem är att det inte finns någon att ringa om man vill ställa frågor, oavsett om det handlar om något så litet som arrangera en loppis. Det vill jag förändra.

"Får inte vara rädd"

Ett exempel för bättre integration är den förenkling av regelverket för foodtrucks som Lindstål själv var med att driva igenom, vilket han berättar skapat många arbetstillfällen för människor som annars haft svårt att hitta in på arbetsmarknaden. Han hoppas fortsätta kunna föra kommunen och näringslivet närmare varandra – och darrar inte på manschetten.

– Som politiker får man aldrig vara rädd att bli avsatt. Då skapar man ingen förändring. Nu har jag fått förtroendet att få en plattform för att påverka regelverket.

Hur kommer det kännas första dagen tror du?

– Det kommer bli speciellt helt klart. Kontoret är större än min lägenhet. Jag har funderat lite på om jag ska köra något aprilskämt, men främst kommer jag nog unna mig att vara lite stolt över att den här monumentala byggnaden är min arbetsplats.

Kommer du klä dig annorlunda och knyta slipsen hårdare nu?

– Haha, det kanske inte är läge att glida in och vara "sköna Söder-duden", jag kommer ha respekt för ämbetet men samtidigt inte svika mig själv. En mer dressad variant kanske. Jag funderar lite på att införskaffa en cape, men vi får se.

FLYTTAT. Den forna Hornstullsbon kläckte idén om Hornstulls Marknad efter några kvällscigg i fönstret som vette ner mot området. Men nu har han bytt Hornstull mot SoFo. Foto: Sacharias Källdén

Fredrik Lindstål

Ålder: 42

Bor: Bondegatan, Södermalm

Gör: Ordförande i Stockholms Hamn AB, ledamot i stadsbyggnadsnämnden och kulturnämnden, ersättare i regionfullmäktige och kommunstyrelsen. Tidigare ledamot i Södermalms stadsdelsnämnd.

Bakgrund: Engagerade sig på allvar i politiken inför valet 2009. "Jag snickrade ihop en valstuga utanför Hornstulls tunnelbana. Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren joinade, så stod vi i det där svartbygget och pratade med medborgarna" säger han och skrattar.

Visioner för posten som borgarråd: "Jag känner inte igen den dystopiska bilden av exempelvis Tensta och Rinkeby. Positiva saker sker redan, det måste bara kanaliseras och stärkas mer. Stadsmiljön är viktig, det finns parker som är otroligt vanskötta som aldrig hade fått se ut så om de låg i innerstaden. Jag vill se fler yrkesutbildningar och att trafikkontoret har en reception man kan besöka och få hjälp med sina frågor".

Bästa med Södermalm: "Det är öppet här. Söder är stadsdelen som går i bräschen när det gäller människors möjlighet att vara sig själva".

Visa merVisa mindre