Toppar listan. 90 procent av vårdnadshavare på Söder är i helhet nöjd med sitt barns kommunala förskola. Foto: Mostphotos

Nöjdast vårdnadshavare finns på Södermalm

Söders vårdnadshavare är nöjdast i hela stan, vad gäller deras barns kommunala förskolor. Det visar årets förskoleundersökning. "Största anledningen till det är att vi har fantastiska medarbetare", säger avdelningschefen Lena Kullberg Boman.

  • Publicerad 11:37, 29 jun 2021

Nyligen publicerades Förskoleundersökningen, där staden tar tempen på både kommunala och privata förskolor.

När det gäller den kommunala delen går flest vårdnadshavare, som i helhet är mest nöjda med sitt barns förskola, att hitta på Södermalm. Hela 90 procent lämnade positivt svar. Det är första gången stadsdelen toppar listan.

Vad gäller förskolor totalt ligger bara Östermalm före, på 91 procent, en procentenhet över Södermalm.

Beskedet mottogs glatt av Lena Kullberg Boman, avdelningschef för stadsdelens kommunala förskolor.

– Största anledningen till det är att vi har fantastiska medarbetare, och rektorer och biträdande rektorer som gjort ett bra arbete.

Sprida goda exempel

För fyra år sedan gjordes en omorganisation. Målet är att biträdande rektorer ska ha mer närvarande ledarskap på skolorna, och rektorerna ett mer övergripande pedagogiskt ansvar. Det kan ha bidragit till resultatet, menar Lena Kullberg Boman.

– Vi har också jobbat med att sprida goda exempel, genom möten förskolor emellan.

Det område där Söder kommunala förskolor är svagast är i den digitala kommunikationen med vårdnadshavare. Knappt hälften rapporterar att det är lätt att kommunicera digitalt med skolan.

– I det kan vi bli bättre. Vi har en skolplattform som redskap. Där behöver vi lyssna mer på vårdnadshavare, och vara behjälpliga med att komma in i systemet.

Stadsdelsnämndens ordförande Christoffer Järkeborn (M) låter meddela att han är oerhört stolt över att Söder, för första gången, ligger etta i rangordningen.

– Det är ett jättebra resultat, men vi är inte nöjda. Vi ska fortsätta förbättra oss. Till exempel vill vi satsa på att få in ännu mer fysisk rörelse i skolorna.

Innerstadens förskolor

I helhet nöjda vårdnadshavare med barn på kommunal förskola, procent, 2021:

Södermalm: 90

Östermalm: 89

Norrmalm: 86

Kungsholmen: 85

Visa merVisa mindre