Studenten. Östra Reals studenter är redo för ett annorlunda studentfirande. F.r.v William Atterfors, Thea Perrone, Suprit Chowdary och rektorn Ann-Sofi Pettersson. Foto: Josefine Avelind

Nöjda studenter – trots pandemin

Den 7 och 8 juni är det dags för utspring för årets studenter på Östra Reals gymnasium. Även i år blir det ett firande med restriktioner. Något de elever Mitt i har talat med tar med ro.

  • Publicerad 08:00, 1 jun 2021

I stället för flak och högljudda studenter som fyller gator blir det även i år en student i pandemins tecken.

Klasserna på Östra Real springer ut klassvis en gång i halvtimmen. Fyra anhöriga till varje student får stå på anvisade platser på skolgården.

– I fjol accepterade alla att det traditionsenliga firandet blev annorlunda. Skolledningen har kommunicerat med elever och föräldrar som även i år känner att uppläget fungerar, säger Ann-Sofi Pettersson, rektor på Östra Reals gymnasium.

Suprit Chowdary 18 Foto: Josefine Avelind

Suprit Chowdary 18, ekonomiprogrammet:

– Det känns inte som om jag går miste om något på grund av det annorlunda firandet. Det finns alltid de som har det värre och jag tycker att det är sunt förnuft att restriktionerna finns. Efter utspringet kommer jag tillsammans med min familj att ha ett mindre firande på en restaurang.

– Tiden har gått fort och jag har inte riktigt hunnit reflektera över studentfirandet i några större drag. Istället har jag fokuserat mer på studierna. Efter studenten vill jag fortsätta att studera ekonomi och målet är att jag i framtiden vill arbeta inom fastighetsförvaltning.

Thea Perrone 19 Foto: Josefine Avelind

Thea Perrone, 19, samhällsprogrammet:

– Det blir mer personligt när vi springer ut en klass i taget, men självklart hade jag gärna velat gå på en studentskiva, haft en större festlig mottagning hemma och åka flak.

– Jag har tänkt på studenten sedan högstadiet, men jag accepterar läget som det är. Jag och min klass kommer att fira lite smått på en restaurangbåt som går från Strandvägens kaj. Efter studenten ska jag till Boden och göra mönstring och arbeta som sjukvårdsgruppchef i elva månader. När jag kommer hem igen ska jag söka arbete. I framtiden vill jag gärna studera och arbeta politiskt eller med statsvetenskap.

William Atterfors 18 Foto: Josefine Avelind

William Atterfors, 18, naturvetenskap/entreprenörskap:

– Vi får trots allt vara med om ett utspring. Det blir mer personligt när vi får springa ut klassvis och det blir även lättare att hitta till sina anhöriga ute på skolgården. Jag har tidigare spelat trumpet på flera studentfiranden när Nacka gymnasium haft sina utspring, bilden av studentfirande har på så vis funnits med mig väldigt länge.

– Efter studenten ska jag passa på att njuta av sommaren, i höst har jag tänkt att arbeta. I framtiden lutar det åt ingenjör.