Noha Berhan har fått nytt hopp. Basketförbundet lovar att ge henne dispens för att spela i hijab. Foto: Carlos Montecinos

Noha Berhan lovas dispens för att spela basket i hijab

Svenska Basketbollförbundets regler säger att en spelare inte får bära hijab (huvudduk) i seniormatcher på elitnivå. Trots detta lovar man nu att ge dispens för 17-åriga Noha Berhan som ska kvala till ettan med Huddinge Basket.

  • Publicerad 17:07, 24 mar 2016

Lokaltidningen Mitt i har skrivit om 17-åriga Noha Berhan som riskerar att stoppas när Huddinge Basket ska kvala till Basketettan. Orsaken är att hon bär hijab (huvudduk) under matcherna.

Det internationella basketförbundet förbjuder hijab under matcher, och det svenska förbundet måste följa denna regel.

I basketförbundets regelverk står det att hijab bara är tillåtet på ungdoms- och distriktsnivå. Förbudet gäller seniorbasket på elitnivå, och dit räknas kval till ettan.

– Om jag blir stoppad skulle det vara jättesorgligt och tragiskt, säger Noha Berhan. Jag brinner för basket, och vill fortsätta att spela samtidigt som jag vill praktisera min religion som är islam. Jag är lika mycket värd som andra och tänker fortsätta bära hijab. Om jag inte får ha den under matcher finns risken att jag måste sluta spela basket som ju är en sport jag älskar.

Nu verkar det lösa sig.

Svenska Basketbollförbundet (SBFF) skriver följande i ett pressmeddelande: ”Om Huddinge Basket begär dispens för den spelare som ska delta i kvalet till Basketettan så kommer SBBF att godkänna den dispensen, men vi kan inte ändra tävlingsbestämmelserna.”

– Vi kommer att begära dispens, säger Huddinge Baskets ordförande Jonas Morin.

Om Huddinge går till basketettan blir det till att söka ny dispens för Noha Berhan.