Noel vann pris för sina tandborstar i bambu

Sundbybergstandläkaren Noel Abdayem upptäckte under en volontärresa hur människor inte hade egna tandborstar. Men också hur mycket gamla plasttandborstar som spolats i land från havet. Det blev startskottet för The Humble Co, hans företag som tillverkar tandborstar i bambu och reser runt i värden för att utbilda barn i tandhälsa.

  • Publicerad 07:32, 30 okt 2018

Under sin tandläkarutbildning reste Noel Abdayem 2013 med organisationen A child’s smile till Jamaica.

Där upptäckte han att alla inte hade egna tandborstar och även hur mycket gamla plasttandborstar som spolats i land från havet.

I dag driver Humble Smile Foundation 17 projekt tillsammans med Tandläkare utan gränser, A child’s smile och i egna projekt. Pressbild: The Humble Co

Väl hemma började han fundera på hur man kunde tillverka nedbrytbara tandborstar och fastnade för bambu.

– Det är ett hållbart material och växer ofantligt fort, dessutom är det antibakteriellt då det är en växt och inte poröst som trä, vilket kan svälla upp i kontakt med vatten.

Han drog igång företaget The Humble Co och nu fem år senare finns hans tandborstar på en mängd olika ställen.

Fler medvetna om plastproblemet

På fyra år har omsättningen ökat från 1,4 miljoner till 23 miljoner.

Att det skulle gå så bra hade han aldrig vågat drömma om när han startade för fem år sedan.

– Det hade jag absolut inte trott. Vi har nästan tredubblat omsättningen i år. Vi är inte först med att fram en miljövänlig produkt, men vi har lyckats göra den lättillgänglig. Jag tror även att hela diskussionen om vad plast gör med vår planet och vilka konsekvenser det får påverkar många, säger han.

Bambu är antibakteriellt då det är en växt och inte poröst som trä. Pressbild: The Humble Co.

Han hoppas även att synen av tandborsten i badrumsskåpet gör att människor gör fler miljömedvetna val i livet.

– Det kan göra att man får en tankeställare om de övriga produkterna som man har i badrummet.

Miljontals saknar tandläkare

Han och tandläkaren Darren Wise har även dragit i gång Humble Smile Foundation, en ideell organisation som som reser runt i världen för att utbilda barn och vuxna i förebyggande tandhälsa.

I dag driver Humble Smile Foundation 17 projekt tillsammans med Tandläkare utan gränser, A child’s smile och i egna projekt.

Humble Smile Foundation har utbildat omkring 130000 barn i förebyggande tandhälsa. Pressbild: The Humble Co

– Vi utbildar i varför det är så viktigt att borsta tänderna och om hur dieten är kopplad till att man får hål. Det många inte vet är att den störst växande hälsosjukdomen är att folk går omkring med obehandlade hål i tänderna. I dag har vi utbildat omkring 130 000 barn runt om i världen.

100-tals miljoner människor har inte tillgång till en tandläkare i dag

Noel Abdayem

Han berättar att omkring 88 procent av världens befolkning har obehandlade hål i tänderna, och att det i vissa länder kan gå en enda tandläkare på en miljon människor.

– 100-tals miljoner människor har inte tillgång till en tandläkare i dag.

”Vill ge tillbaka”

Varje gång som en bambutandborste säljs går minst fyra procent till Humble Smile Foundation.

– Vi är i grunden ett vinstdrivande bolag, men vi vill ge något tillbaka och har i år satt in två-tre miljoner i rena donationer till Humble Smile Foundation.

Noel Abdayem prisades nyligen som Årets Unga företagare 2018. Foto: Liza Simonsson.

Förra veckan utsågs Noel Abdayem till Årets Unga Företagare 2018 av Företagarna, och fick ta emot ett pris på 50 000 kr.

Och stående ovationer i Stockholms stadshus.

– Det känns fantastiskt kul att få den här utmärkelsen, och det är extremt motiverande, säger han.

Fakta

Bor i Ursvik

Namn: Noel Abdayem

Ålder: 27 år

Bor: Flyttade till Sundbyberg som 17-åring. Bor i dag i Ursvik. The Humble Co har kontor på Esplanaden.

Familj: Fästmö

Yrke: Driver företaget The Humble Co och ideella organisationen Humble Smile Foundation. Jobbar även som tandläkare 2-3 dagar i veckan i Enköping.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47