Här, i det inringade området till vänster, är Nobel Center tänkt att byggas Foto: Atrium Ljungberg/Dbox/Foster and partner

Nobelstiftelsens nya plan för Nobel Center

En mötesplats för kultur och vetenskap. Det är Nobelstiftelsens plan med nya Nobel Center vid Slussen. ”Det känns väldigt bra”, säger vd Lars Heikensten.

  • Publicerad 09:15, 8 feb 2020

På fredagen presenterade Stockholms stad tillsammans med Nobelstiftelsen de nya planerna för Nobel Center.

Det står nu klart att huset, som mött ett hårt motstånd i samband med de tidigare planerna vid ett uppförande på Blasieholmen, ska byggas på Stadsgårdskajen vid Slussen.

– Det känns väldigt bra att göra en nystart med detta efter det som hänt, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

– Det var ingen enkel situation när Stockholms stad drog sig ur det avtal vi hade om Blasieholmen. Och vi funderade ju så klart på om vi skulle göra ett försök till. Men vi var övertygade om att Nobel Center ändå var en så pass bra idé, dels för oss förstås. Men kanske ännu mer för stockholmarna och Sverige. Så det vore oansvarigt av oss släppa den här idén, säger Lars Heikensten.

Nobel Center ska byggas vid Slussen

Redan om två veckor ska exploateringsnämnden besluta om att ge Nobelstiftelsen en tidig markreservation. Byggstart är planerad till 2025/2026 och därefter beräknas en byggtid om två år.

"Det är en nystart"

Enligt Lars Heikensten finns det i nuläget inga konkreta tankar kring hur Nobel Center kan komma att se ut.

– Egentligen inte. Det här är en nystart, vi måste rita ett helt nytt hus. Det finns en detaljplan för den här platsen så man vet hur högt huset kommer att bli och hur stort det kommer att vara på marken. Så inom ramen för det vill vi bygga ett hus av hög kvalitet som är öppet och vackert med en av de bästa arkitekterna i världen, säger han.

Finns det några tänkbara namn?

– Det är klart att vi funderar på om vi kan intressera David Chipperfield som var involverad förra gångerna. Men det är inte givet, det finns fler namn.

Opinionen var stark mot de förra förslagen på Nobel Center. Lars Heikensten tror att det nya läget inte kommer att väcka lika starka känslor bland kritikerna. Särskilt då alternativet skulle vara att bygga de planerade kontorshusen.

– Opinionen var ju kopplad till platsen. Det här är en helt annan plats. Den är stadd i stor omvandling just nu och det är bestämt att det ska ligga ett hus på den platsen. Så det handlar i sådant fall om det blir ett öppet ställe som stockholmarna kan gå till eller ett vanligt kontorshus, säger han.

Staden: Då kan Nobel Center börja byggas

Byggnaden är också tänkt att var mer än ett museum, enligt Lars Heikensten.

– Det ska vara ett hus för kultur och vetenskap. Varje dag kommer det att vara fullt av aktiviteter på den här platsen, både på dagarna och kvällarna, med publika verksamheter och utställningar. Men också skolprogram, föreläsning och diskussionskvällar. Inte minst om samtidens frågor.

– Det är ett hus där naturvetenskap, litteratur och fred möts. Här kommer nobelpristagare och stockholmare att mötas med folk från hela världen, säger Lars Heikensten.

"Väldigt glad att det är just Slussen"

Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) är nöjd med den nya platsen.

– Det känns fantastiskt bra. Jag är väldigt glad att det är just Slussen där Nobel Center har hittat sitt hem. Vi har jobbat tillsammans med Nobelstiftelsen i ett år och har tittat på olika placeringar och idéer. Vi har nu landat i en plats som är expansiv. Slussen är den plats som kommer att vara perfekt för den här verksamheten, säger han.

Enligt Joakim Larsson är det inte bara läget, utan även omgivningarna som gör att Slussen lämpar sig bra.

– Det som i dag är mycket av en trafikplats kommer att bli en fantastisk mötesplats. Här kommer restauranger, butiker, en park och hotell att skapa ett nytt stadscentra med en av Sveriges största knutpunkter för kollektivtrafik.

– Redan i dag ligger Fotografiska och nyrenoverade Stockholms Stadsmuseum på platsen och vi kommer nu kunna fortsätta utveckla Slussen som en plats för kultur och historia. Nobel Center hittar nu sitt hem i hjärtat av Stockholm.

Starka känslor när staden presenterar planerna på Nobel Center: "Nobel hade inte gillat det här"

Närmast väntar en finansieringsrunda där Nobelstiftelsen nu ska försöka få ihop tillräckligt med investerare. Precis som sist är det privatpersoner och stiftelser som står i fokus.

– Förra gången närmade vi oss förmögna privatpersoner och stiftelser. Vi fick då ihop två tredjedelar av det som behövdes. Så vi kommer att närma oss samma personer och institutioner igen. Vi tror att vi kommer att få ihop pengarna, annars skulle vi inte ge oss på det här. Men det finns ju så klart inga garantier, säger Lars Heikensten.