Nobelstiftelsen kritisk till blågrönt byggstopp

Nobelstiftelsen kallar det nya styrets beslut om Nobel Center för kortsiktigt, och man är tveksamma till att flytta på huset. – Det vore kostsamt och skulle också kräva trovärdiga samarbetspartners i Stockholms stad, säger stiftelsen ordförande Carl-Henrik Heldin.

  • Publicerad 10:32, 15 okt 2018

I fredags meddelade det nya blågröna styret i Stockholms stad att man stoppar Nobel Center på Blasieholmen.

– Blasieholmen är inte den rätta platsen. Vi kommer ta upp en dialog med Nobelstiftelsen för att hitta en lämplig lokalisering för Nobelcentret, sade Liberalernas gruppledare  Lotta Edholm på fredagens presskonferens.

Beskedet togs emot med jubel av projektets motståndare i fredags. Nobelstiftelsen är i sin tur naturligtvis inte lika glada.

– Vi har de senaste sju åren agerat i enlighet med våra överenskommelser. Vi tolkar dagens besked som att Alliansen i samarbete med Miljöpartiet försöker frångå träffade avtal, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, säger i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Ett projekt av stor och långsiktig betydelse för Stockholm som vetenskapsstad och centrum för en levande diskussion i Alfred Nobels anda riskerar då att offras för kortsiktiga politiska intressen.

Tveksam till flytt

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin tror, trots beskedet, fortfarande på idén att ha huset på Blasieholmen och han är tveksam till att flytta huset till en annan del av Stockholm.

– Om den politiska majoriteten i Stockholm stänger dörren till Blasieholmen skulle ett helt nytt projekt behövas för att förverkliga idén. Det vore kostsamt och skulle förutsätta att många intressenter samlades på nytt. Det skulle också kräva trovärdiga samarbetspartners i Stockholms stad, säger han syrligt i samma pressmeddelande.

Lagt 60-70 miljoner

Avgående stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog är också mycket kritisk och säger till StockholmDirekt att han är rädd att beslutet kommer att skada Stockholms rykte internationellt.

– Det har lagts 60-70 miljoner på det här projektet, det finns en massa politiska beslut och var på väg till juridisk prövning. Att Joakim Larsson (M) faller platt som en pannkaka när han träffar Daniel Helldén är inget gott tecken. I rollen som stadsbyggnadsborgarråd gäller det att kunna hålla löften, det vet jag, säger Valeskog till StockholmDirekt.