Tidigare år har många pristagare beskrivit Nobel i Rinkeby som Nobelveckans höjdpunkt. Foto: Christian Lärk

Nobelpristagaren mållös av Järvaeleverna

Olga Tokarczuk, Nobelpristagaren i litteratur, besökte under onsdagen Rinkeby. Elever från Järva har under hösten arbetat med hennes verk och nu var det dags för dem att visa upp dem för den polska författaren. – Jag är mållös och väldigt rörd, säger hon.

  • Publicerad 20:00, 11 dec 2019

Under onsdagen var det stjärntätt i Järva. Asap Rocky besökte Husby och Nobelpristagaren i litteratur, Olga Tokarczuk, besökte Rinkeby.

Men de största stjärnorna i Järva var nog ändå eleverna från Enbacksskolan i Tensta och Knutbyskolan i Rinkeby som visade upp sina illustrationer, dikter och noveller för Olga Tokarczuk och en samlad, internationell, presskår.

Det är en tradition sedan 31 år tillbaka i Rinkeby att elever från området arbetar med Nobelpristagarna i litteraturs verk, och sedan presenterar de sitt arbete för pristagaren och under onsdagen var det dags för årets Nobel i Rinkeby.

Världsunikt

Alla elever som vi pratade hade liknande känslor inför presentationen. Ett stort mått nervositet, en glädje men framförallt var de väldigt stolta över att Olga hade valt att besöka just deras stadsdel för att se deras verk. En av de som kände så var Mahdy Sadiq som går i nian på Enbacksskolan.

– Det känns jättekul att hon är här. Det ska bli häftigt att träffa henne. Nobelpriset är ingen liten grej och vi är de enda skolorna i världen som får den här möjligheten, säger han.

Mahdy Sadiq och Yusuf Ali Mohamad och Abdiqadar Ali har alla tycket att det har varit väldigt roligt att jobba med Nobel i Rinkeby. Foto: Christian Lärk.

Amanda Aydosa, Fatima Seijk Omar, Anisa Ahmed säger att de har lärt sig mycket. Foto: Christian Lärk.

Flera turer

Årets Nobel i Rinkeby har präglats av en mängd turer. Författaren och Nobelpristagaren, Peter Handke, bjöds inte på grund av risken för protester. Sedan kom nyheten att Olga Tokarczuk inte skulle ha möjlighet att medverka. Det visade sig senare vara ett missförstånd, hon ska hela tiden ha velat besöka Rinkeby, enligt Gunilla Lundgren, Nobel i Rinkebys grundare.

– När vi först fick veta att hon inte skulle komma blev alla i klassen jätteledsna. Men några dagar senare fick vi reda på att det inte stämde. Då blev vi jätteglada, säger Yusuf Ali Mohamad som går i nian på Enbacksskolan.

Visade upp sina verk

Eleverna har under hösten fått läsa böcker skrivna av de två pristagarna, men också fått lära sig om Nobels historia och de andra pristagarna.

– Jag har jobbat mycket med Selma Lagerlöf. Hon var den första kvinnan att vinna priset och en är förebild. Vi har fått lära oss mycket om Nobel och de som har fått priserna. Det har varit väldigt roligt, säger Zaha Said Mohamed.

”Jag ska ställa några frågor till henne senare. Men jag vill inte avslöja vad jag ska fråga” säger Zaha Said Mohamed. Foto: Christan Lärk.

Från scenen i biblioteket i Rinkeby framförde eleverna bland annat egenskrivna dikter på fem olika språk, visade upp en tecknad serie om Alfred Nobel som de hade gjort och Knutbyskolans elever framförde ett luciatåg.

Mållös Tokarczuk

Jag kommer att minnas det här hela mitt liv

Olga Tokarczuk

På första parkett satt Olga Tokarczuk. Hon har fått sitt pris för sin förmåga att använda sina ord. Men när hon tackade eleverna var hon mållös.

– Tack så mycket. Jag är väldigt rörd. Jag kommer att minnas det här hela mitt liv, säger hon.

Porträttet målat av eleverna Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi kommer hänga i Olga Tokarczuk hus i Polen. Foto: Christan Lärk.

Hon fick även ett porträtt målat av eleverna Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi.

– Det här kommer jag hänga på den finaste platsen i mitt hus i Polen, säger hon.

Stolta elever

Efter framträdandet gavs eleverna chansen att sätta sig ner och fika med den polske författaren. En som såg fram emot detta var Sakariye Ibrahim som hade framfört en dikt för henne.

– Det känns väldigt bra. Sen är jag lite stolt också, säger han och skrattar.

Sakariye Ibrahim kan varken bekräfta eller förneka att han kommer vinna Nobelpriset i framtiden. Foto: Christan Lärk.

Han tyckte att det var lite pirrigt och häftigt att läsa dikten för Olga.

Kommer du vinna Nobelpriset i framtiden?

– Jag vet inte riktigt. Kanske. Vi får se, säger han.