Nobelmuseet ger gratis inträde för dem som verkar för integration. Foto: Hans Nilsson/© Nobelmuseet

Nobelmuseet gör som Fotografiska - inför fritt inträde för att motverka rasism

Alfred Nobel var tydlig - nationalitet ska aldrig har någon betydelse. Nu inför Nobelmuseet gratis inträde för de som arbetar för integration.

  • Publicerad 13:27, 22 dec 2014

Om det inte hade varit för länder som ger plats för människor på flykt, hade Sverige stått utan en rad Nobelpris och därför väljer nu Nobelmuseet att samarbeta med Röda korset och Kompis Sverige.

Museet följer med andra ord Fotografiska museets initiativ och inför gratis inträde för de människor som väljer att verka för integrationen i Stockholm. Museichefen Olov Amelin uppmanar nu alla museum och kulturinstitutioner att göra detsamma.

– Det här borde alla göra, museer och kulturinstitutioner. Om vi kan bidra med ett positivt bemötande och medmänsklighet så är det här en liten grej att göra, säger Olov Amelin,museichef för Nobelmuseet.

Varför gör ni det här?

– Det är väl självklart. Alfred Nobel var väldig tydlig med att nationalitet aldrig ska vara av betydelse, säger Olov Amelin.

Det enda du behöver göra är att bli Kompis - då gäller gratis inträde från och med i dag fram till extra valet.

Läs också:

Fritt inträde på Fotografiska ska motverka rasism

Bli kompis!

Anmäl ditt intresse på www.kompissverige.se. Du skriver ett mejl och berättar vem du är och varför du vill bli kompis. Du blir kontaktad för en intervju och därefter matchas du ihop med en nyanländ.

Tillsammans fikar ni, tar promenader och går till exempelvis Fotografiska. Det enda krav som ställs är att ni träffas en gång per månad i sex månader. Röda korset ringer några gånger under det halvåret för att kolla hur vänskapen går.

Visa merVisa mindre