Nobel-stoppet kan få rättsliga följder för staden

Stoppet av Nobel Center kan få ett rättsligt efterspel. Nobelstiftelsen utreder nu om byggstoppet är helt lagligt. – Den tillträdande majoriteten i staden bryter mot gjorda överenskommelser, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

  • Publicerad 11:27, 24 okt 2018

Nobel Center på Blasieholmen är inte längre aktuellt – det har stadens nya grönblåa styre slagit fast. Ett besked som Nobelstiftelsen såklart är mycket kritiskt mot.

– Beskedet den 12 oktober från den tillträdande majoriteten i staden bryter mot gjorda överenskommelser, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i ett uttalande som stiftelsen mejlat till Mitt i. 

Ska utreda rättsliga åtgärder

Lars Heikensten vill inte svara på några frågor från Mitt i, men säger i uttalandet att man utreder om staden begår några olagligheter när man river upp den klubbade planen.

– Vi arbetar nu med att utreda konsekvenserna av detta legalt och ekonomiskt med mera, säger vd:n.

Staden vill hitta ny plats

Efter beskedet att det inte blir ett Nobel Center på Blasieholmen har det nya stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) flera gånger sagt att han vill hitta en ny plats. Gärna i en befintlig byggnad – kanske på Riddarholmen.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten är tveksam till att det är så lätt att bara börja om med en ny plats.

– Att nu lägga allt det arbetet åt sidan och börja om från början med ett helt nytt projekt, med oklarheter kring lokalisering och byggnad, det tror vi inte kommer att bli så enkelt, säger han.

Stockholmspodden: Hör Anna König Jerlmyr om partiets svägning om Nobel Center i vår stora intervju