Nobel center skrotas – har ändå kostat 19 miljoner

19 096 367 kronor. Så mycket har Nobel center hittills kostat skattebetalarna i Stockholms stad. Pengar som nu riskerar att vara bortkastade när bygget stoppats.

  • Publicerad 09:30, 12 nov 2018

Det blir inget Nobel center på Blasieholmen.

Sedan M blev en del av den nya koalitionen med MP, C, L och KD har partiet backat om bygget och valt att helt skrota planerna på holmen. Istället vill man hitta en alternativ placering.

Har lagt miljoner på konsulter

Men Stockholms stad har redan hunnit lägga ner stora summor pengar i projektet.

Mellan 1 januari 2012 och oktober 2018 landar kostnaderna för projektering, detaljplaner och ritningar på drygt 19 miljoner kronor. Det visar uppgifter från stadsbyggnads- och exploateringskontorets bokföring som Mitt i granskat.

En stor del av pengarna har gått till kostnader för tekniska konsulter (5,9 miljoner) och arkitekter (4,9 miljoner). Under posten ”övriga konsulttjänster” har staden gjort av med knappt 2,7 miljoner kronor.

S: ”Det är skandalöst”

Nu går investeringarna med största sannolikhet om intet. Utgångspunkten under arbetet har varit att Nobel center ska hamna på Blasieholmen och om byggnaden placeras någon annanstans måste staden dra igång ett nytt detaljplanearbete.

– Det är ett faktum att staden lägger ner resurser när man arbetar fram en detaljplan. Mycket av arbetet är knutet till platsen så för den delen är projekteringen förgäves, men det återstår att se hur mycket som är förgäves i praktiken, säger det nya stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och fortsätter:

– Det är inte första gången som ett detaljplanearbete stoppas och pengar inte kommer till användning till ett visst projekt. Socialdemokraterna stoppade till exempel det så kallade Blåljushuset i Lindhagen efter valet 2014.

Jan Valeskog (S) likställer Moderaternas vändning med att kasta sedlar i Nybroviken.

– Det är skandalöst att Moderaterna kohandlar bort ett projekt som drivits med stor enighet för att bli kompis med Daniel Helldén, säger han.

Hot om skadestånd

Det är ingen överraskning att det tidigare stadsbyggnadsborgarrådet är besviken. Jan Valeskog (S) ville hela tiden bygga Nobelstiftelsens aktivitetshus på Blasieholmen.

Han anser att det nya styret bör stå fast vid det tidigare överklagandet till Mark- och miljööverdomstolen och pröva planerna på nytt. Och han varnar för ytterligare pengaspill.

– Nobelstiftelsen pratar om att driva skadeståndsprocesser mot staden så det är inte säkert att kostnaderna kommer att stanna på 19 miljoner. Joakim Larsson vill uttrycka god vilja när han pratar om att hitta nya placeringar, men det är bara fantasier.

Staden och stiftelsen ska mötas

Beskedet om att skrota bygget på Blasieholmen har fått Nobelstiftelsen att se rött. Stiftelsen har redan lagt stora summor på projektet och nu hotar de att vidta rättsliga åtgärder.

Men enligt Joakim Larsson finns det fortfarande hopp om framtida samarbeten.

– Vi har inbokat möte med Nobelstiftelsen där vi ska diskutera framtiden. Vår ambition är att hitta en lösning som till och med kan vara på plats snabbare än den på Blasieholmen, säger han

Stockholmspodden: Hör Anna König Jerlmyr om partiets svängning om Nobel Center i vår stora intervju:

Fakta

Här är alla kostnader - krona för krona

Personalkostnad investeringsprojekt: 5 449 638

Anläggnings- och reparationsentreprenader: 14 741

Produktion av trycksaker: 28 270

Ritnings- och kopieringskostnader: 12 880

Porto m.m: 8 158

Reklam och information: 42 220

Arkitekter: 4 869 239

Tekniska konsulter: 5 954 471

Övriga konsulttjänster: 2 687 821

Övriga främmande tjänster: 3 600

Diverse skatter och offentliga avgifter: 16 248

Avgifter för kurser och utbildningar: 8 000

Dröjsmålsränta på leverantörsskulder: 1 081

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre