PLATSEN. Här på Stadsgårdskajen vid Slussen är tanken att Nobel Center ska börja byggas 2026. Foto: Michael Toll

Nobel Center ett steg närmare verklighet

Säkrad finansiering, klart med arkitekt och markavtal på plats. Nu är Nobel Center vid Slussen ett steg närmare att bli verklighet. "Vi är klara för avspark", säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

  • Publicerad 11:51, 4 maj 2022

Det är helt rätt att gå vidare med David Chipperfield som arkitekt,

Under en pressträff på onsdagen 4 maj presenterades de senaste planerna för Nobel Center. 

Efter misslyckandet på Blasieholmen, där det nya Nobelhuset först var tänkt att byggas, planeras byggnaden istället på Stadsgårdskajen vid Slussen. 

Flera viktiga pusselbitar är nu på plats. 

Finansiering: Projektet beräknas landa på 1,4 miljarder kronor. Det är nu klart att Erling-Perssons Stiftelse och Alice Wallenbergs Stiftelse har donerat 1,2 miljarder kronor. Resterande 200 miljoner kronor kommer Nobelstiftelsen ansvara för. 

Platsen: Stockholms stad och Nobelstiftelsen är överens om att Nobel Center ska få byggas utmed Stadsgårdskajen och rymmas inom detaljplanen för Slussen. Byggstart beräknas till 2026. 

Vem som ska rita huset: Den tidigare arkitekten David Chipperfield, som ritade det omdebatterade ursprungsförslaget för Nobel Center på Blasieholmen, får fortsatt förtroende. 

Än så länge finns dock inga skisser att visa upp offentligt.

– Vi har fått ta del av en konceptstudie som har bekräftat att det är helt rätt att gå vidare med David Chipperfield som arkitekt, säger Vidar Helgesson. 

Nobelfesten kvar i Stadshuset

Tanken med det nya Nobel Center vid Slussen är att byggnaden ska bli en publik byggnad för allmänheten. Nobelprisutdelningen kommer fortsättningsvis vara i Konserthuset och banketten i Blå Hallen, Stadshuset. 

– Jag har inte sett några utkast på hur byggnaden ska se ut. Men utifrån tidigare lärdomar börjar vi nu i rätt ände och pratar om vad Nobel Center ska innehålla, snarare än hur det ska se ut, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

Enligt henne är Slussen en betydligt bättre plats att bygga på än Blasieholmen.

–  Hade vi inte fått det här hade det byggts kontor eller något liknande. Men nu får vi en lokal och mötesplats som besökare kan blicka ut över vår vackra stad. 

När kommer allt vara klart? 

– Om alla stjärnor står rätt kommer byggnaden stå klar 2028. 

NÄRA VATTEN. Utmed Stadsgårdskajen vid Slussen ska Nobel Center öppna. Foto: Nobel Prize Museum

Tio år av planering

Har du hängt med i turerna kring Nobel Center? Om inte, här är en kort sammanfattning:

2011: Stockholms stad och Nobelstiftelsen kommer överens om att ett Nobel Center ska byggas på Blasieholmen.

2014: Efter att en internationell arkitekttävling arrangerats presenteras det vinnande bidraget, en stor fyrkantig byggnad i mässings ritad av arkitekterna David Chipperfield och Christoph Felger.

2016: Förslaget, och valet av plats, stöter på en hel del kritik. Bland annat av Kung Carl XVI Gustaf som kommenterade byggnaden och projektet med orden ”Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden”.

2018: Mark- och miljödomstolen upphäver planen för Nobel Center, och avskriver sedan kommunstyrelsens försök att överklaga beslutet. Det är inte längre möjligt att byggga Nobel Center på Blasieholmen.

2020: Stockholms stad och Nobelstiftelsen meddelar gemensamt att de hittat en ny plats att bygga på: Stadsgårdskajen vid Slussen.

2022: Planer på den nya byggnaden vid Slussen presenteras. Det står nu klart att finansieringen är säkrad, att byggstart kan ske 2026 och invigning av Nobel Center är planerad till 2029.

Visa merVisa mindre

TAKHÄNG. Hur Nobel Center ska se ut är inte klart. Däremot är målet att det ska bli en takterrass med utsikt över Stockholm Foto: Illustration: TMRW.inc