Fakta

Här är landstingets vårdcentraler i mobilen

Stocksunds vårdcentral

Hallundavårdcentral

Tallhöjdens vårdcentral

Råsunda vårdcentral

Gärdets vårdcentral

Tranbergs vårdcentral

Barkarbyvårdcentral

Djursholms vårdcentral

Djurövårdcentral

Gustavsbergsvårdcentral

Huddinge vårdcentral

Hässelby vårdcentral

Vendelsö vårdcentral

Källa: SLL
Visa merVisa mindre

Nobben på vårdcentralen – då tar vi till appen

Uppemot 20 000 personer vänder sig till nätläkare varje månad. – Nätläkare är ett bra komplement till husläkaren, säger Ann Hamler, som använder Kry ibland. Men det kostar skattepengar. Så nu har även landstinget hakat på den digitala trenden.

  • Publicerad 04:59, 27 jan 2019

Via vård-appar kan man få hjälp med hudutslag, halsont, urinvägsinfektioner eller andra åkommor.

Sådant som man annars går till vårdcentralen med. Om man får en tid, vill säga. För ibland är det flera veckors kö. Och det har öppnat marknaden för nätläkarföretagen.

För Ann Hamler, Lidingö, är nätläkare ibland bästa alternativet. När hon drabbades av en ögoninfektion när hon var på resa, fick hon snabb hjälp via Kry:s app.

– Nätläkare är ett bra komplement. En tid hos husläkaren kan vara en månad bort. I appen får du kontakt med en läkare inom några minuter, säger hon.

Ann Hamler använder sig av appen Kry ibland. Foto: Stefan Källstigen

Hon har vänt sig till nätläkare ytterligare en gång sedan dess, men blev då hänvisad vidare till vårdcentralen. Nätläkaren misstänkte öroninflammation, något som inte gick att undersöka via videosamtal.

Alltid öppet hos landstinget

Även landstingets eget vårdbolag, SLSO, har sedan något år en egen app: Alltid öppet heter den.

Där kan man ha ett videomöte med läkare eller sköterska, eller boka ett fysiskt besök.

Ännu så länge är det tio av de landstingsdrivna vårdcentralerna som finns i appen. Under 2019 ska resten ansluta.

– Vi hoppas att det här ska frigöra tid för läkare och sjuksköterskor på vårdcentralerna. De kan också avlasta varandra, digitalt kan man ju träffa en doktor på en annan vårdcentral än den man brukar gå till, säger regionrådet Daniel Forslund (L).

Digital vårdgaranti införs

Region Stockholm (landstinget) har nu likställt digitala vårdbesök med fysiska. Det innebär att landstinget kan ha direktavtal med privata nätläkare – och därmed styra över ersättningarna. Ett besök hos nätläkare är numera billigare för landstinget än besök på vårdcentral.

Dessutom införs en digital vårdgaranti. Fler e-tjänster är att vänta och det ställs krav på att alla vårdgivare ska vara tillgängliga digitalt. Dessutom har 1177 Vårdguiden fått en ny app med chattfunktion och vårdnavigator.

Det är så här patienterna vill möta vården

Daniel Forslund

Ett forskningsprojekt har också startats där Karolinska institutet undersöker om vårdkonsumtionen ökar eller minskar med digital vård, hur träffsäkra diagnoserna är och om patienterna är nöjda.

Även Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ska nu granska nätläkartjänsterna.

– Men vi kan redan se att det är så här patienterna vill möta vården, säger Daniel Forslund och hänvisar till att uppemot 20 000 länsbor använder sig av nätläkare varje månad.

Nätläkare för 113 miljoner

Och antalet lär öka. 2017 debiterades landstinget 78 miljoner kronor av nätläkarna.

I år har summan ökat till 113 471 275 kronor. Totalt gjorde invånarna i Stockholms län 242 970 besök via vårdapparna.

Fakta

Landstinget måste betala

Digitala läkarbesök hos landstinget kostar 200 kronor för vuxna, precis som på vårdcentralen. Under 18 år och över 85 år är det gratis.

Hos nätläkarföretagen kostar det 250 kronor, och är gratis upp till 20 år och över 85.

De flesta nätläkarföretag är underleverantörer till vårdgivare i Region Jönköping, som var först med att likställa digitala och fysiska vårdbesök, vilket gjorde det möjligt för vårdföretagen att få betalt av landstingen.

För nätpatienter från Stockholms län skickar de räkningen till Stockholms läns landsting, som betalar eftersom du enligt patientlagen har rätt att söka primärvård i hela landet.

Fram till nyligen gick nätläkarbesöken under ”utomlänstaxa”, och debiterades med över 2 000 kronor per besök. Nu har SKL fastställt taxorna som nu är max 650 kronor.

Visa merVisa mindre