Arkivfoto. Foto: Mitt i

NMR-överklaganden riskerar att inte tas upp

Flera partier i Stockholms stad har överklagat NMR:s demonstrationstillstånd på Kungsholmen på lördag. Men överklagan skickades fel och måste nu ut på en byråkratisk runda innan det kan bli ett mål i förvaltningsrätten. Och tiden för en dom är knapp.

  • Publicerad 12:10, 23 aug 2018

På onsdagen meddelade Liberalerna i Stockholms stad att de skickat in en överklagan till förvaltningsrätten om att polisen givit nazistiska NMR tillåtelse att demonstrera på Kungsholmen på lördag.

I överklagan skrev de att demonstrationen hotar deras demokratiska rätt att bedriva valkampanj. De har nämligen sedan tidigare haft tillstånd till torgmöten på Kungsholmen i helgen, som nu riskerar att påverkas av NMR-demonstrationen.

Flera partier i Stockholm stad delar bilden och lämnade in liknande överklaganden till förvaltningsrätten.

Något som nu visar sig vara ett felskick.

Skickas vidare till polisen

Egentligen ska beslutsöverklaganden först skickas till den berörda myndigheten – i det här fallet polisen – för en så kallad rättidsprövning. Något som innebär att de kontrollerar att överklagan kommit in i rätt tid för att sedan skicka det vidare till förvaltningsrätten.

På torsdagsförmiddagen tvingades därför förvaltningsrätten att vidarebefordra dokumenten till polisen.

– Vi har inte kunnat upprätta ett mål hos oss ännu, och har precis skickat det till polisen, säger Nettan Adermark, registrator på förvaltningsrätten i Stockholm.

Nu ska polisen genomföra rättidsprövningen innan de kan skicka tillbaka överklagan till förvaltningsrätten.

– Många tror att det ska gå fortare att skicka direkt till oss. Tyvärr tar det i själva verket lite längre tid, säger Nettan Adermark.

Ska hanteras skyndsamt

Domarna på förvaltningsrätten är förberedda på att få in den slutgiltiga överklagan tidigast på torsdagseftermiddagen. Men tiden är knapp.

– De kommer att hantera ärendet så skyndsamt de bara kan och är vana vid snabba handläggningar. Men det är omöjlig att säga hur lång tid det tar innan vi har materialet och ser hur stort det är, säger domstolshandläggaren Jesper Wistrand.

Liberalerna hoppfulla

Men Liberalerna är hoppfulla om att ärendet ska hinnas med.

– Vi tror att det kommer hinnas tas upp. Det viktigaste för oss är ju att det här prövas för att se om det här tillståndet verkligen är rimligt när det hindrar demokratiska rättigheter, säger Malin Hasselblad, pressansvarig för Liberalerna i Stockholms stad.

Varför skickades det direkt till förvaltningsrätten och inte till polisen?

– Jag vet faktiskt inte, det är ju dit den ska.

Övriga partier som överklagat är Moderaterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ.