Ingen diskriminering, men kanske trakasseri, menar sjukhusets utredare. Foto: Stefan Källstigen

NKS-advokaterna: Ingen antisemitisk diskriminering

Den judiska läkare som anmält trakasserier vid Nya Karolinska sjukhuset får inget gehör i ny utredning.

  • Publicerad 14:51, 18 feb 2019

Den judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna som anmält att han utsatts för trakasserier av en överordnad har inte diskriminerats.

Det enligt den rapport från advokatbyrån Flood Herslow Holme som sjukhuset beställt.

Det var i höstas som människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret slog larm. Flera läkare hade uppgett att en överläkare trakasserade och mobbade judiska läkare och spred antisemitiska bilder i sociala medier.

Men sjukhusledningen ska ha ignorerat problemen.

Glåpord som ”här kommer judeghettot” har använts. Den läkare som ännu jobbar kvar har blivit fråntagen vissa operationer, fått avslag att medverkan vid internationella konferenser och hamnat längst ner på klinikens lönelista, enligt uppgifter i tidningen Lag&Avtal.

”Kan ha upplevt trakasseri”

Sjukhuset tillsatte så småningom en internutredning, och sedan en extern advokatutredning. Det är advokatutredningen som nu konstaterar att ”det inte är visat att anmälaren har utsatts för någon direkt eller indirekt diskriminering enligt Diskrimineringslagen”.

Men utredningsrapporten konstaterar också att ”anmälaren sannolikt kan ha upplevt trakasseri enligt Diskrimineringslagen i form av tillmäle från en kollega i samband med arbetet vid ett tillfälle någon gång under 2014 eller 2015.”

Ska vara nolltolerans

Utredning är dock kritisk mot att sjukhuset inte tagit tag i problemen.

– Vi tar till oss kritiken om sjukhusets långsamma agerande. Vi vill vara ett sjukhus med noll tolerans mot diskriminering och trakasserier, säger Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör i ett pressmeddelande.

Ärendet har också tagits upp av Diskrimineringsombudsmannen.

Utredning pågår, meddelar presstjänsten där, och arbetet väntas vara klart först om ett par veckor.