Norrviken nästa. Alex Estrella ska ta en roddtur med sina barn Edgar och Sara Rizzi. Foto: Tomas Stark

Njut av Norrviken i sommar!

Sollentuna kanotsällskap har inte tagit sommarlov. I stället är det full aktivitet vid Norrvikens sydvästra strand. Varje dag hela sommaren är kanotuthyrningen öppen, och på förmiddagarna kan barn och unga prova gratis.

  • Publicerad 07:00, 17 jul 2022

Kom kom på att det måste väl finnas något här också.

– Det är så dyrt att hålla på med idrott. Vi ville ha något som inte kostar något. Varje dag har vi två instruktörer på plats. De lånar ut grejer och visar hur man sätter sig i en kajak, hur man går ur, och hur man håller paddeln, säger Ketil Turner, kassör i Sollentuna kanotsällskap, och fortsätter:

– Det är ingen kurs, men lite instruktioner. En chans till spontanidrott.

Norrut i Norrviken. Alex Estrella på roddtur med sina barn Edgar och Sara Rizzi. Foto: Tomas Stark

Ganska många

Prova på-verksamheten för barn och unga håller på klockan 10–12, därefter tar uthyrningen över och har öppet 12–20.

– Det brukar komma ganska många, kanske runt tio per dag, säger Wilma Wendelius från Viby som bemannar dagens uthyrning tillsammans med Emma Fast Molin från Helenelund.

Den här förmiddagen tycks färre ha hittat hit.

– Det har varit dåligt väder de senaste dagarna, även om det är fint just nu. Sådant spelar nog in, säger Wilma Wendelius.

Lugn förmiddag. Än så länge ligger alla kajaker och SUP-brädor kvar i förrådet, men Wilma Wendelius och Emma Fast Molin är redo att ta fram om några barn elelr ungdomar dyker upp och vill låna. Foto: Tomas Stark

Rofyllt. Alex Estrella på väg ut på Norrviken med sina barn Edgar och Sara Rizzi. Foto: Tomas Stark

Kajaker, kanadensare och SUP-brädor

Sollentuna kanotsällskap håller till vid Norrvikens sydvästra strand.

Klubben har gratis prova på-verksamhet för barn och ungdomar upp till 18 år varje dag klockan 10–12. Enda kravet är att man ska kunna simma 200 meter.

Kommunen ger ett ekonomiskt bidrag för verksamheten.

Här finns även även uthyrning av kajaker, kanadensare och SUP-brädor klockan 12–20 måndag–fredag och 10–18 lördag–söndag.

Visa merVisa mindre

En stund efter klockan tio ligger alla kajaker och SUP-brädor ännu kvar i förrådet, men då dyker dagens första besökare upp.

Det är Alex Estrella från Bollstanäs, som ber att få låna en roddbåt för en tur på sjön med sina barn Edgar och Sara Rizzi som bor i Viby.

– Vi har varit ute med båt i Österåker tidigare och för ett par dagar sedan kom jag på att det måste väl finnas något här också, säger han medan han öser lite regnvatten ur den lilla roddbåten.

– Jag sökte på nätet och hittade det här. ”Ni kan komma och testa”, sa de när jag ringde. Jättebra!

Ska ni testa paddling också sedan?

– Inte i dag, men kanske kan Sara prova en annan dag. Edgar får vänta, han kan simma – men inte 200 meter, säger Alex Estrella och tar ett par roddtag ut från den lilla stranden.

SUP-brädor mest poppis

En stund senare är roddbåten bara en liten prick långt norrut i Norrviken.

– Det är inte så ofta någon vill låna roddbåt. Kanadensare och kajak är lite vanligare, men framför allt vill folk låna SUP-brädor. Det är nog för att de är lite lättare att prova på, säger Wilma Wendelius innan hon och Emma Fast Molin återgår till sitt kortspel i väntan på fler barn och unga som vill ge sig ut på Norrviken.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10