– Det är så dyrt att hålla på med idrott. Vi ville ha något som inte kostar något. Varje dag har vi två instruktörer på plats. De lånar ut grejer och visar hur man sätter sig i en kajak, hur man går ur, och hur man håller paddeln, säger Ketil Turner, kassör i Sollentuna kanotsällskap, och fortsätter:

– Det är ingen kurs, men lite instruktioner. En chans till spontanidrott.

Ganska många

Prova på-verksamheten för barn och unga håller på klockan 10–12, därefter tar uthyrningen över och har öppet 12–20.

– Det brukar komma ganska många, kanske runt tio per dag, säger Wilma Wendelius från Viby som bemannar dagens uthyrning tillsammans med Emma Fast Molin från Helenelund.

Den här förmiddagen tycks färre ha hittat hit.

– Det har varit dåligt väder de senaste dagarna, även om det är fint just nu. Sådant spelar nog in, säger Wilma Wendelius.

En stund efter klockan tio ligger alla kajaker och SUP-brädor ännu kvar i förrådet, men då dyker dagens första besökare upp.

Det är Alex Estrella från Bollstanäs, som ber att få låna en roddbåt för en tur på sjön med sina barn Edgar och Sara Rizzi som bor i Viby.

– Vi har varit ute med båt i Österåker tidigare och för ett par dagar sedan kom jag på att det måste väl finnas något här också, säger han medan han öser lite regnvatten ur den lilla roddbåten.

– Jag sökte på nätet och hittade det här. ”Ni kan komma och testa”, sa de när jag ringde. Jättebra!

Ska ni testa paddling också sedan?

– Inte i dag, men kanske kan Sara prova en annan dag. Edgar får vänta, han kan simma – men inte 200 meter, säger Alex Estrella och tar ett par roddtag ut från den lilla stranden.

SUP-brädor mest poppis

En stund senare är roddbåten bara en liten prick långt norrut i Norrviken.

– Det är inte så ofta någon vill låna roddbåt. Kanadensare och kajak är lite vanligare, men framför allt vill folk låna SUP-brädor. Det är nog för att de är lite lättare att prova på, säger Wilma Wendelius innan hon och Emma Fast Molin återgår till sitt kortspel i väntan på fler barn och unga som vill ge sig ut på Norrviken.