Nippe Olsson siktar mot himlen och blandar både vetenskap, humor och filosofi. Foto: Anders Björklund

Nippe siktar mot stjärnorna

Glöm mobiltelefonen en stund och lyft huvudet. I kväll guidar Nils-Erik ”Nippe” Olsson dig in i det oändliga. – Stjärnorna har gett mig förståelse för vad livet är värt, säger han.

  • Publicerad 11:46, 4 feb 2013

Stjärnhimlen hjälpte honom att rensa hjärnan från både depression och utbrändhet. Men intresset för stjärnor och rymden har Nils-Erik ”Nippe” Olsson haft ända sedan han var barn.

Nu kan han kalla sig amatör- astronom och håller då och då guidningar om stjärnhimlen.

Om molnen inte ligger som ett täcke över oss kommer han till Hogslaby intill Hågelbyparken i kväll.

– Kort sagt ska jag visa det som finns på stjärnhimlen. Det tycker både jag och många med mig är viktigt i dag, förklarar han.

Han menar att det samhälle vi skapat och valt har gjort att vi aldrig ser upp mot stjärnorna. Och vi har än mindre kunskap om vad vi ser, om vi nu någon gång lyckas undvika alla ljusföroreningar och råkar titta upp

Nils-Erik ska berätta vilka stjärnbilder vi ser och hur de är kopplade till grekisk, arabisk och romersk mytologi, samt vad stjärnorna innehåller.

Han kommer också att berätta hur du ska göra för att se mer med blotta ögat, men också mer om hur man använder en handkikare.

– Lite tips och idéer så att man kan njuta lika mycket av stjärnhimlen som Nippe Olsson, säger han.

Människan har sedan urminnes tider använt sig av stjärnorna för olika ändamål.

– När människan blev bofast och började odla fick stjärnhimlen styra när vi skulle plantera och när vi skulle skörda. Stjärnbilderna rör sig ett helt varv på ett år.

För Nils-Erik Olsson är stjärnorna fortfarande mycket betydelsefulla.

– De ger en förståelse av min roll i världen och universum. Det ger mig trygghet och glädje. Det ger mig möjligt att förstå vad livet är värt. Man behöver inte åka till Thailand två gånger om året. För när man varit hemma två veckor har man glömt varför man var där och är tillbaka i ekorrhjulet. Då måste man lära sig andra saker för att leva. Det jag tycker är ett mer fullödigt liv.

Fakta

Tag med kikare

Stjärnspaningen med Nils-Erik Olsson äger rum i kväll tisdag klockan 18 i Hogslaby.

Anmälan krävs till kultur-bokning via Botkyrka kommuns växel.

Ta gärna med kikare och liggunderlag.

Visa merVisa mindre