Dejan Cesljar, Babylonia Haffo och Lucas Dahlkvist i klass 9 B läser sina dikter på Tumbascenen på Luciadagen. Foto: Sara Ringström

Niornas poesi ska göra skolan tryggare för alla

Poesin är fri och går utanför allt fyrkantigt tänkande om hur saker och ting ska vara. Precis så borde det vara för oss människor. Det menar niorna på Björkhaga skola som ordnar en spoken word-kväll för att göra skolan trygg och fri från mobbning.

  • Publicerad 13:39, 2 dec 2016

Kom och lyssna så kanske du lär dig och ändrar tankesätt

I en månad har niorna i klass 9b arbetat med de dikter som de ska framföra på spoken word-kvällen på Tumbascenen den 13 december.

– Det har varit kul med poesi. Annars ska man alltid hålla sig inom en fyrkant, men det här är fritt, säger Dejan Cesljar, 15.

Han och klasskompisarna Babylonia Haffo och Lucas Dahlqvist sitter i klassrummet och berättar om poesi­kvällen ”En dag ska jag flyga”. Den fångar det tema som klassen jobbat utifrån: anti-mobbning och rätten att få vara sig själv. Dikterna har de skrivit på egen hand, men de har läst dem för varandra och fått feedback.

Aldrig för sent

De lyssnade på Kartellens låt ”En fjärils vingslag” för inspiration. En låt om hur svårt mobbning kan vara för den som utsätts, men att det aldrig är för sent att vara sig själv och flyga fritt, berättar de.

– Min dikt handlar om vad jag vill göra för att utvecklas som person, berättar Lucas Dahlqvist, 15.

Babylonia Haffo har gjort en dikt om vardagsnormer.

– Man ska vakna, gå till skolan, äta, gå hem, göra läxor och sova. Jag längtar efter att få bestämma själv.

Inträdet till kvällen är gratis, entrén är frivillig. De pengar som klassen får in går till att göra skolan tryggare och mer välkomnande för eleverna.

– Vi kanske kan köpa nya möbler för att göra det trevligare eller få hit en föreläsning om mobbning, säger Dejan Cesljar.

Han tror att besökarna kan lära sig något av klassens dikter.

– Ta chansen, det är inte ofta det är poesi i Tumba. Kom och lyssna så kanske du lär dig och ändrar tankesätt, säger han. 

Första gången på scen

För många i klassen är det första gången på scen och det är lite nervöst. Förra veckan kom artisten och Skärholmsbon Seluah Alsaati och höll en workshop i performance.

– Man ska ha attityd och inte stå och se rädd ut, även om man är nervös, säger Lucas Dahlqvist.

– Och man ska titta på folks ögonbryn, säger Babylonia Haffo.

”En dag ska jag flyga”

När? Tisdag 13 december klockan 19.00.

Var? Tumbascenen, Utbildningsvägen 2.

Hur? Man betalar vad man vill och kan i inträde. Inträdet går till Björkhaga skolas trygghetsarbete.

Visa merVisa mindre