Niornas gymnasiebehörighet den högsta under hela 2000-talet

Haninges årskurs 9-elever fortsätter att skina i skolbänken – gymnasiebehörigheten får historiskt höga betyg. – De har lagt ned ett väldigt hårt arbete, säger Pär Olsson, grundskolechef i Haninge.

  • Publicerad 05:05, 2 jul 2020

Den preliminära gymnasiebehörigheten för årskurs 9-eleverna i Haninge kommuns grundskolor läsåret 2019/20 landade på 87,5 procent.

Aldrig tidigare under 2000-talet har så stor andel av Haninges nior nått gymnasiet.

– Även lärarna har haft en stor del i detta. Att göra dessa resultat under en sådan här ansträngande period som vi haft är ytterligare en bedrift, säger Pär Olsson.

Vi har förändrat undervisningen

Pär Olsson, grundskolechef i Haninge

De andra årskurserna hade till stor del hemundervisning under den senare tiden av terminen, blev det lugnare och skönare i skolan för niorna?

– Jag vill påstå att detta handlar om att vårt systematiska kvalitetsarbete med elevernas resultat i fokus och att vårt långsiktiga arbete och strategier gett resultat. Vi måste kunna förändra undervisningen och det har vi gjort, säger Pär Olsson.

Pär Olsson.

Gymnasieelever har sagt till oss att de tror att gymnasielärarna blev extra schyssta med betygen denna speciella vår. Kan det finnas glädjebetyg även bland niornas betyg?

– Niorna har ju inte haft någon distansundervisning, så detta är absolut inga glädjebetyg. Det är för tidigt att dra för långtgående slutsatser, men vår övergripande bild är att vårt långsiktiga arbete nu bär frukt, säger Pär Olsson.

Även förra året höjdes gymnasiebehörigheten i Haninge kommuns skolor, från 83 procent till 86,3 procent. Nu höjs den alltså med ytterligare 1,5 procentenheter.

Vilken procentsiffra blir ni nöjda med?

– Det intressanta är inte procentsiffran, utan att individer lyckas gå vidare i livet. Vi blir väl aldrig nöjda förrän alla våra elever lämnar med de kunskaper de behöver.

Officiell statistik kommer från Skolverket i slutet av september. Då kan man även jämföra kommunernas skolresultat över landet.