Men resultaten var väntade, menar Petter Liljeblad (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Salem.

– När vi tittar bakåt i Salems kommun finns det år som har varit bättre än det här, och sämre. Så det är ett genomsnittligt år, skulle jag säga. Även om det är en liten ökning jämfört med i fjol, säger han.

Sett över alla Salems ungdomar som gick ut niondeklass i somras var mer än nio av tio behöriga till gymnasiet, och nästan åtta av tio hade godkänt betyg i alla ämnen.

– Jag är i stort sett nöjd med resultatet. Vi har bra kommunala skolor som levererar utifrån sina förutsättningar. Och tittar man på behörigheten till gymnasiet – som ju är det viktigaste med niornas betyg – så har i stort sett alla skolor lyckats bra, säger Liljeblad.

Sämre för Säby

Den skola som går mot strömmen är Säbyskolan, där knappt tre av fyra elever var behöriga till gymnasiet.

Men det finns planer på att få rätsida på även deras resultat, menar Petter Liljeblad.

– Inom de kommande tre åren hoppas vi kunna digitalisera skolutvecklingen ytterligare. Det kommer förhoppningsvis göra att vi kan uppmärksamma varje elev och dens utveckling på ett bättre sätt.

Hur går det till?

– Digitala läromedel gör det möjligt att anpassa undervisning efter varje elevs förutsättningar. Det kommer göra att elever som behöver lite extra stöd kommer få den hjälp de behöver, samtidigt som andra som har det lite lättare kommer att få fler utmaningar på sin nivå, och det tror jag är bra.