Båten kunde inte lägga till på stranden. Foto: Mostphotos

Niondeklassare sitter fast på Gotska Sandön

Niondeklassare från Viktor Rydberg är strandade på Gotska Sandön. De var på klassresa under helgen men på grund av dåligt väder kunde de inte åka hem som planerat under söndagen.

  • Publicerad 10:02, 5 sep 2017

17 elever från Viktor Rydbergs samskola i Djursholm sitter fast på Gotska Sandön. De kommer inte från ön på grund av höga vågor. SMHI har utfärdat kulingvarning då vågorna har varit så höga som två meter.

Nu sitter klass 9b fast på ön och kan enligt prognosen tidigast komma därifrån på onsdagen.

– Ja, de var på en klassresa under helgen. De åkte i fredags och skulle ha åkt hem under söndagen, säger Lotta Nordgren som är rektor på skolan till Mitt i.

Skolarbete på plats

För att eleverna inte ska hamna efter i skolarbetet har skolan skickat ner skoluppgifter som kan göras på plats.

– Vi har skickat ner skolarbete till dem. Det finns begränsat med nätverk och de har bara några datorer med sig men vi satte ihop lite uppgifter som de kan jobba med. Bland annat studieteknik, engelska och gymnastikuppgifter, säger Lotta Nordgren.

Lotta berättar att hon fått rapporter från föräldrarna som är på plats med klassen att de har lyckats lösa en del annat arbete på plats. Bland annat fanns det spanska turister som har genomfört spanskalektioner med klassen.

Frystorkad mat

Totalt 98 personer sitter fast på Gotska Sandön som får äta frystorkad mat. Att båten inte har kunnat lägga till på ön har hänt vid fyra tillfällen tidigare i sommar. Besökare får information att ta med sig mat för en extra dag.

Det finns ingen hamn på Gotska Sandön och passagerarbåten lägger vanligtvis till vid stranden Las Palmas på norra sidan av ön. Vid dåligt väder kan båten söka lä på en annan sida och passagerare tar sig då iland med hjälp av gummibåtar.

– Vi har mat för sådana här händelser och de flesta tar det med ro. Det blir några extradagar på ön vilket kan vara trevligt. Och skolklassen verkar ha det bra, säger Magnus Lepschi som är tillsynsman på Gotska Sandön till Mitt i.